În timp ce pentru cea mai mare parte dintre elevi examenul de evaluare naţională de la final de clasa a VIII-a are o greutate tot mai mare la admiterea la liceu, alţi adolescenţi reuşesc să se strecoare în rândul liceenilor fără minimum de efort.
Metodologia permite ca elevii de clasa a VIII-a care nu au trecut prin probele evaluării naţionale să primească statutul de licean, exact ca oricare coleg care şi-a dat interesul şi a muncit pentru fiecare rezultat.
Este un sistem absurd, care îi încurajează pe elevii slabi să nu mai treacă prin emoţiile unei evaluări, să neglijeze chiar şi o minimă pregătire, din moment ce au reuşita asigurată, iar la începutul anului şcolar vor fi pe picior de egalitate cu alţi colegi cu examen.
În acest an şcolar, liceele din judeţ au deschis porţile pentru 155 de adolescenţi la limita repetenţiei. Elevi care nu au susţinut nici măcar o probă din examenul de evaluare naţională, dar care şi-au câştigat locul la liceu fără nici un stres.
Consecinţele se văd abia peste patru ani, la bac
Pentru că au rămas cu zeci de locuri neocupate, liceele mai slab cotate din judeţ sunt dispuse să-i primească pe aceşti elevi pentru a-şi completa planul de şcolarizare şi, mai ales, pentru că legea le permite.
„Consecinţele” acestei prevederi fără noimă se văd abia patru ani mai târziu, când de regulă aceşti tineri nu au nici o şansă la examenul de bac şi îngroaşă rândul „nepromovaţilor”. În patru ani de liceu, saltul spre o medie de trecere la bacalaureat este greu de făcut, asta în cazul în care aceşti elevi mai ajung la finalul clasei a XII-a.
Cât priveşte cei 155 de elevi care au intrat la liceu doar pe baza unui dosar de înscriere, cei mai mulţi vor fi elevi ai Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni (fostul liceu agricol), la specializări din profil tehnic (Construcţii şi instalaţii, Electronică, automatizări, Agricultură etc.).
Alte licee pentru care au optat cei în cauză sunt Liceul Tehnologic Solca, liceele tehnologice din Dumbrăveni şi Dolhasca, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, liceele din Marginea şi Cajvana, Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” etc.
Cuciurean, IȘJ: „Este normal ca orice elev să fie admis la liceu cu minim 5”
Referitor la accesul la liceu al elevilor fără a depune nici cel mai mic efort, prof. Cristian Cuciurean, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava, consideră că „este normal şi aş propune ca orice elev să fie admis la liceu cu minim 5. Ceilalţi care nu reuşesc să obţină o medie de admitere de cel puţin 5 ar trebui să se reorienteze către clasele de învăţământ profesional”. Acesta a mai menţionat că mare parte dintre elevii admişi pe ultima sută de metri, fără examen, au fost în situaţii de corigenţă. Având în vedere că evaluarea naţională se organizează într-o singură sesiune, înainte de susţinerea corigenţelor, practic, elevii nu au mai avut cum să susţină vreo testare.
Chiar şi aşa, bobocii fără examenul de „capacitate” nu au obligativitatea de a susţine probele pe parcursul anilor de liceu, primul examen important din viaţa lor urmând să fie cel de bacalaureat.
Cei 155 de elevi se alătură celor alte câteva sute de adolescenţi care au încheiat ciclul gimnazial cu rezultate ruşinoase şi cu medii de admitere sub 5.
Cea mai mică medie de admitere de anul acesta a fost de 2,14, calificativ al unui absolvent al şcolii din Basarabi, comuna Preuteşti, care a intrat la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, specializarea Resurse naturale şi protecţia mediului. Șapte absolvenţi au fost declaraţi admişi la licee tehnologice sau colegii tehnice cu medii mai mici de 2,99.
În total, circa 500 de elevi din judeţ au fost admişi astă vară cu medii de admitere mai mici de 5, sistemul transformându-le incompetenţa într-o reuşită.