Campania de informare asiduă, derulată de autorităţile sanitare în ultimele două luni, pe tema riscului nevaccinării copiilor, îşi arată efectele.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că raportările medicilor de familie arată că numărul părinţilor care refuză consemnat vaccinarea antirujeolică a copiilor lor a scăzut de la 12%, cât era în luna iulie, la mai puţin de 7%, în august.
Cea mai ridicată rată de refuz era înregistrată la copii din categoria de vârstă 5-9 ani, înscrişi la medici de familie.
Pe lângă părinţii care refuză sub semnătură vaccinarea, mai există şi aşa-numitele ”refuzuri mascate”, când părintele nu spune explicit că nu vaccinează copilul, dar sub tot felul de pretexte îl sustrage de la imunizare. Din acest motiv, la grupa de vârstă 5-9 ani sunt copii care nu au nici o doză de vaccin ROR administrată
În august, s-a dublat numărul de copii vaccinaţi antirujeolic
”Adresez părinţilor rugămintea să-şi ducă la vaccinare copii, mai ales că a început anul şcolar şi constituirea colectivităţilor reprezintă un factor de risc în transmiterea bolilor infecţioase”, a afirmat dr. Zorescu.
Șeful DSP Suceava a mai spus că, în luna august, au fost 3.839 copii vaccinaţi, aproape dublu faţă de luna precedentă, când au fost vaccinaţi 2.006 copii. ”Dacă rata de vaccinare se va menţine la fel de bună, în două luni recuperăm majoritatea restanţierilor. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în această campanie - medici de familie, autorităţi, asistenţi comunitari etc.”, a precizat medicul.
În judeţul Suceava, trebuie recuperaţi la vaccinare aproximativ 5.000 de copii.
Atât medicii de familie, cât şi DSP dispun de suficiente doze de vaccin ROR pentru perioada următoare, astfel încât campania de vaccinare antirujeolică se poate derula în bune condiţii.
Menţionăm că cea mai bună situaţie la vaccinare se înregistrează la categoria de vârstă 1-4 ani.