Ştefan Marcu, absolvent al promoţiei 2017 a Universităţii Oxford din Marea Britanie, a fost distins cu Diploma şi Placheta de Onoare a Colegiului „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţie pe care a absolvit-o în 2014.
La Oxford tânărul a studiat informatică, disciplină la care s-a evidenţiat încă din timpul gimnaziului şi care i-a adus în palmares un număr însemnat de premii şi medalii.
„Profilul ştefanistului dezirabil este şi cel al fostului nostru elev Marcu Ştefan. Consiliul Profesoral i-a înmânat cea mai înaltă distincţie a almei mater sucevene, în semn de preţuire pentru performanţele de excelenţă realizate şi pentru contribuţia la creşterea prestigiului instituţiei noastre”, asubliniat directorul colegiului sucevean, Dan Popescu.
Despre minţile sclipitoare ale României, acesta a mai punctat în cadrul festivităţii de deschidere a noului an şcolar că ”trăim într-o ţară a paradoxurilor”.
„Suntem pe primul loc în Europa în privinţa subfinanţării educaţiei şi a analfabetismului. În acelaşi timp avem de două ori mai mulţi copii supradotaţi şi competitivi decât media planetei”, a arătat Popescu.
Cât despre performanţele viitoare, acesta a mai subliniat că instituţia va întâmpina centenarul României moderne cu rezultate „care să strălucească nu mai puţin ca cele care deja se înscriu în prestigioasa istorie a ethosului ştefanist”.
Al 157-lea an din istoria instituţiei
Clopoţelul a sunat simbolic şi pentru elevii Colegiului „Ştefan cel Mare”, vestind cel de-al 157-lea an din istoria instituţiei.
Festivitatea consacrată deschiderii noului an şcolar a reprezentat un bun prilej pentru conducerea instituţiei de a reitera performanţele bifate de ştefanişti în anul şcolar precedent şi nu numai.
Directorul unităţii a amintit că „am încheiat un an şcolar care, poate şi mai evident decât ultimii, este caracterizat de frumuseţea recunoştinţei efortului depus cu pasiune”. Acesta a arătat că la nivelul judeţului, elevii clasei a VIII-a au obţinut cele mai bune rezultate la evaluarea naţională, iar în cadrul examenului de bacalaureat promovabilitatea a fost de 100%, chiar din prima sesiune.
Totodată, tot în anul şcolar precedent, elevii şi profesorii colegiului au reuşit 40 de calificări la olimpiadele naţionale, unii dintre competitori calificându-se la trei sau chiar cinci finale, record naţional realizat de David Turtureanu.
Totodată, olimpicii Paul Rebenciuc şi David Turtureanu vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie, Paul calificându-se şi la Olimpiada Internaţională de Astrofizică.
De asemenea, au fost evidenţiate ultimele rezultate ale fetelor Coralei “Ciprian Porumbescu” (două medalii de argint la Grand Prix of Nations, Riga) şi ale trupei de teatru “PI” (premiu la un festival de specialitate de la Timişoara).
(12 sep 2017, 13:01:52