Concursul de ocupare a funcţiei publice de şef al Poliţiei Locale în comuna Şcheia, care ar fi trebuit să aibă loc ieri, a fost suspendat/anulat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) deoarece reprezentanţii ANFP au constatat că Primăria Şcheia nu a respectat procedurile legale de organizare. Din acelaşi motiv, nu au mai avut loc nici concursurile pentru cele şase posturi de execuţie în aparatul de specialitate - la serviciul financiar, la asistenţă socială şi la resurse umane.
Astfel, s-a constatat că anunţul de organizare a concursului, publicat de primărie, conform legii, în Monitorul Oficial, a fost incomplet, în sensul că nu preciza vechimea în specialitatea studiilor pentru funcţiile de execuţie şi condiţia de master pentru funcţia publică de conducere. De asemenea, anunţurile nu au fost publicate într-un cotidian de largă circulaţie, aşa cum prevede legislaţia, iar dispoziţia primarului Vasile Andriciuc nu a fost emisă la cel puţin 20 de zile de la data desfăşurării concursului.
Cel mai probabil, în aceste condiţii ANFP va dispune reluarea procedurii de organizare a concursurilor pentru aceste funcţii publice, ceea ce amână din nou înfiinţarea Poliţiei Locale în comuna Şcheia. Asta în condiţiile în care ANFP a aprobat în regim de urgenţă alocarea a 11 posturi de poliţişti locali la Primăria Şcheia, ca parte a măsurilor împotriva creşterii ratei infracţionalităţii în această comună.
De la 1 octombrie, ”zona specială de siguranţă publică” ar fi trebuit asigurată de Poliţia Locală
Una dintre soluţiile asupra cărora au căzut de acord, luna trecută, primarul de Şcheia, Vasile Andriciuc, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei a fost de înfiinţare cât mai rapidă a Poliţiei Locale şi organizarea concursului de ocupare a celor 11 posturi în cel mai scurt timp posibil. Doar că administraţia locală a scos mai întâi la concurs, pentru data de 11 septembrie a.c., postul de şef de poliţie locală, dar şi asta fără respectarea procedurilor impuse de lege. Pentru a putea concura pentru postul de şef al poliţiei locale din Şcheia, candidaţii trebuie să fie absolvenţi de studii universitare cu licenţă sau de lungă durată în domeniul juridic şi să aibă studii de masterat sau postuniversitare în administraţie publică, management, să aibă cunoştinţe de operare computer - nivel mediu şi vechime în specialitatea studiilor de minimum 2 ani.
Din informaţiile noastre, concursul pentru celelalte 10 posturi de poliţist local la Şcheia ar avea loc în luna octombrie.
Pe parcursul acestei luni, în Şcheia acţionează poliţişti de la mai multe compartimente ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava: de la Investigaţii Criminale, de la Serviciul Rutier şi, pe timp de noapte, „mascaţii” de la Serviciul de Acţiuni Speciale. De luna viitoare, o parte dintre atribuţiile poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, pe raza comunei Şcheia, ar fi urmat să fie preluate de poliţiştii locali, însă se pare că structura la care ar fi trebuit să se facă transferul nu va exista la 1 octombrie a.c..
Ca urmare a instituirii de ”zonă specială de siguranţă publică”, din data de 1 septembrie a.c., destul de mulţi infractori cu state vechi din Şcheia sunt acum după gratii, în urma unor condamnări definitive. Condamnările sunt pentru tâlhării, furturi în serie, dar şi fapte mai grave – ultraj sau viol în grup, cele mai multe comise în alte localităţi. Din păcate, în comună există o adevărată pepinieră de autori de fapte penale, foarte mulţi minori, unii cu vârste în jur de 14 ani, care nu răspund penal pentru ceea ce fac. Dintre minorii cu nenumărate infracţiuni la activ, unii au fost internaţi în centre de detenţie, alţii însă sunt în libertate şi sunt folosiţi în continuare de părinţi pentru comiterea de furturi.