Numărul de furturi din locuinţe şi societăţi comerciale a înregistrat o scădere în primele opt luni ale anului în curs, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat transmis de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava. În încercarea continuării acestei tendinţe descrescătoare, poliţiştii suceveni desfăşoară în perioada septembrie-decembrie 2017, la nivelul întregului judeţ, o campanie de prevenire şi informare denumită „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”.
O statistică realizată la nivelul întregului judeţ a arătat că în primele opt luni ale anului au fost sesizate cu 113 mai puţine furturi din locuinţă, cu 106 mai puţine furturi din anexe gospodăreşti şi cu 39 mai puţine furturi din societăţile comerciale. Aceste rezultate bune se datorează atât intensificării activităţilor operative de patrulare şi securizare a zonelor, cât şi demersurilor preventive şi de informare iniţiate şi desfăşurate de poliţişti. Totodată este de apreciat şi creşterea gradului de responsabilitate a cetăţenilor şi a administratorilor de unităţi economice, care au înţeles importanţa montării şi utilizării unor sisteme tehnice de securitate.
Obiectivele noii campanii iniţiate de poliţişti la nivel naţional au în prim-plan un plus de informare şi mai puţină superficialitate din partea populaţiei. Campania vizează cu preponderenţă municipiile şi oraşele din judeţul Suceava şi are ca scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor. În cadrul ei urmează a fi distribuite materialele de campanie, care constau în peste 6.000 de pliante şi afişe. Un aspect distinct îl reprezintă întâlnirile cu asociaţiile de proprietari, astfel de activităţi de responsabilizare şi conştientizare urmând a fi desfăşurate în mod concentrat în toate cele cinci municipii ale judeţului.
Majoritatea furturilor sunt facilitate, din păcate, de proprietarii superficiali în luarea unor măsuri minime de prevenţie, banii şi valorile lăsate la întâmplare tentându-i pe cei din apropiere sau chiar din familie. Un exemplu elocvent este cel al unui bătrân de 79 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, care pe 3 septembrie a sesizat faptul că dintr-un dulap al casei îi dispăruse suma de 11.000 de lei. Din cercetările efectuate de poliţişti s-a constatat că nepoata acestuia, în vârstă de 21 de ani, sub pretextul efectuării unor lucrări de curăţenie şi igienizare, a sustras suma de bani. Din fericire, în acest caz suma a fost recuperată integral şi predată bătrânului. Până în prezent au fost derulate 10 acţiuni de informare şi responsabilizare, de acestea beneficiind peste 2.000 de cetăţeni.