Forumul German Bucovina i-a oferit, recent, o Diplomă de Onoare fostului director al Institutului Bukowina din Augsburg, Otto Hallabrin. Ceremonia s-a desfăşurat la Casa Prieteniei din municipiul Suceava, în prezenţa unui grup de aproximativ 30 de persoane din Regiunea Schwaben, aflate pentru prima dată în Suceava şi în România.
Preşedintele Forumului German din Bucovina, Antonia Maria Gheorghiu, a declarat că această diplomă i-a fost oferită lui Otto Hallabrin ”pentru buna colaborare cu Suceava, cu locuitorii de aici şi cu germanii din Bucovina”.
Vizibil emoţionat, fostul director al Institutului Bukowina, până în vara acestui an, a mulţumit ”pentru această deosebită onoare” şi a declarat că va rămâne în continuare un prieten statornic al judeţului Suceava.
De altfel, Otto Hallabrin este, din 2012, şi Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava, ca semn de apreciere pentru activitatea de susţinere şi promovare a acestei zone, de la semnarea Acordului de cooperare cu regiunea Schwaben, în 1997. Directorul Institutului Bukowina din Augsburg a contribuit, din plin, la promovarea judeţului Suceava şi a Bucovinei în Germania, reuşind ca, în cadrul acestui parteneriat, să iniţieze şi să dezvolte cooperări între diverse instituţii, în mai multe domenii de activitate, cu beneficii semnificative pentru judeţul Suceava.
Ultimul recensământ, din 2011, arată că în judeţul Suceava mai erau doar 717 etnici germani
În ceea ce-i priveşte pe germanii din judeţul Suceava, până în 1940 erau o comunitate numeroasă, reprezentând circa 21% din populaţie. Preşedintele Forumului German din Bucovina, Antonia Maria Gheorghiu, ne-a declarat că, înainte de 1940, Casa Germanilor era actuala clădire a Cuptorului de Aur ”şi tot ce este în Piaţa Mare era Grădina de Vară a Germanilor”. Prin strămutarea din 1940, circa 80.000 - 90.000 de persoane au părăsit Bucovina, fiind ”strămutate” în Al Treilea Reich, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich). În primii ani după al Doilea Război Mondial, germanii din România au fost discriminaţi în mod colectiv, majoritatea fiind expropriaţi. 75.000 de germani au fost deportaţi, în 1945, la muncă silnică în Uniunea Sovietică, de unde cei care au supravieţuit s-au întors în majoritatea lor abia în 1949.
Astăzi, Forumul German are filiale în Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Frasin, Vatra Moldoviţei şi Moldoviţa, dar numărul etnicilor germani este mic. La recensământul din anul 2002, în zona Sucevei trăiau 1.801 etnici germani, iar la cel din 2011, doar 717 dintre locuitorii judeţului erau etnici germani. Majoritatea acestora, 450, conform Direcţiei Judeţene de Statistică, erau concentraţi în municipii şi oraşe.