Sub genericul „Mai aproape unii de alţii”, cea de-a XIX-a ediţie a„Zilelor Culturii Polone” a debutat joi, la Muzeul de Istorie, deschiderea oficială reunind oaspeţi de seamă din Polonia, oficialităţi locale sucevene, precum şi prieteni şi apropiaţi ai comunităţii poloneze din România şi Suceava.
Consolidarea relaţiilor dintre România şi Polonia, cooperarea şi parteneriatele dintre autorităţile celor două state, precum şi menţinerea acestor legături au constituit punctul principal al discuţiilor dintre invitaţi, aceştia evidenţiind că astfel de întâlniri consfinţesc relaţiile polono-române.
Festivitatea a fost moderată de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.
Acesta a subliniat că de 19 ani „Zilele Culturii Polone” abordează pe larg tema relaţiilor polono-române de-a lungul veacurilor, cuprinzând şi manifestări culturale organizate în comunităţile de etnici polonezi din judeţ şi nu numai.
Din delegaţia poloneză au făcut parte senatorii Maciej Luczak – vicepreşedintele Comisiei pentru Problemele emigraţiei şi legătura cu diaspora, şi Ryszard Bonislawski, membru al comisiei menţionate.
La eveniment a fost prezent şi consulul Republicii Polone la Bucureşti, Andrzej Kalinowski, acesta opinând că „Zilele culturii polone” sunt o dovadă a grijii şi preocupării reprezentanţilor etnicilor polonezi din România pentru a păstra şi promova limba şi cultura poloneză, dovedesc buna organizare, cooperarea prietenoasă, arătând că aceste manifestări „contribuie la menţinerea duhului polonez în România”.
Victoria Longher, deputat din partea Uniunii Polonezilor din România, a transmis că „este un moment important pentru comunitatea poloneză din România, deoarece aceste zile pun în evidenţă şi pentru publicul din Suceava o parte din cultura, tradiţiile, obiceiurile polonezilor. De asemenea, este un prilej de reuniune a prietenilor celor două ţări şi de a duce mai departe istoria relaţiilor române-polone”.
Celor prezenţi s-a adresat şi Agnieszka Skieterska- directorul Institutului polonez din Bucureşti, cu ajutorul căreia a fost organizată o expoziţie în memoria mareşalului Józef Piłsudski.
Au luat cuvântul şi autorităţile locale şi judeţene sucevene, reprezentate de Silvia Boliacu, subprefectul judeţului, Viorel Seredenciuc – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, precum şi Ion Mareş - directorul adjunct al instituţiei gazdă.
„Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi Europei”
Festivitatea de deschidere a fost urmată de vernisajul expoziţiei intitulate „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi Europei”, cu prilejul a 150 de ani de la naşterea lui mareşalul Józef Piłsudski.
Câteva planşe cu poze şi informaţii esenţiale despre personalitatea, activitatea şi iniţiativele lui Józef au fost expuse în holul de la etajul 2 al muzeului, cei interesaţi putând vedea expoziţia şi în zilele următoare.
Piłsudski este cunoscut ca fiind mentorul luptei pentru independenţă şi constructorul statului modern.
Înainte de Primul Război Mondial, a fost cel mai remarcabil lider al mişcării poloneze pentru independenţă. El considera că pentru libertate trebuie să lupţi cu arma în mână şi de aceea a creat cadrele pentru viitoarea armată.
Când, în anul 1918, Polonia şi-a obţinut independenţa, doar el avea autoritatea necesară pentru a se situa în fruntea statului şi a Armatei.
Piłsudski a fost principalul ctitor al statului polonez care a renăscut după 123 de ani de inexistenţă. Guvernul instituit de el a transpus în viaţă drepturile cetăţenilor şi ale muncitorilor. Meritul lui a fost înfiinţarea Armatei Poloneze, garant al independenţei Poloniei.
„Sărbătoarea roadelor”, sâmbătă, la Soloneţu Nou
Ziua de 9 septembrie va fi dedicată în întregime „Sărbătorii roadelor” în Soloneţu Nou, care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00, după care vor urma: expoziţia de roade şi specialităţi culinare, picnic şi spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului şi „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, precum şi a musafirilor, a Ansamblului Folcloric de Cântece şi Dansuri „Złoty Potok” din Jelna, regiunea Podkarpacie.