Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 7 sep 2017 - Anul XXII, nr. 202 (6618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ultimatum pentru Guvern

Profesorii ameninţă cu proteste după începerea anului şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), întrunit pe 4 septembrie, a decis să înceapă protestele din 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ.

Din FSLI face parte şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, structură la care sunt afiliaţi peste 8.500 de angajaţi din educaţie din judeţ.

Sindicaliştii reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, de unde rezultă venituri mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

Aceştia mai reclamă faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei.

„Suntem nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50%, în realitate, ceea ce va primi anul viitor fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%”, se arată într-un comunicat de presă.

 

„Calendarul” protestelor

În acest context, sindicaliştii cer Guvernului României începerea negocierilor şi încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluţionate aceste solicitări. În situaţia în care Guvernul va ignora revendicările FSLI, oamenii şcolii vor începe acţiunile de protest. În data de 2 octombrie, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din ţară, iar în zilele de 4 şi 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.

 

Probleme readuse în discuție

Tot prin intermediul unui comunicat de presă, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” a menționat că a purtat discuții cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale referitoare la situația învățământului românesc și angajații acestuia.

Federația a cerut Guvernului să-și asume public problemele generate de intenția de a transfera, în totalitate, CAS și CASS în sarcina angajatului și să găsească soluții astfel încât această nouă măsură fiscală să nu afecteze salariile nete ale celor care lucrează în sistemul public de educație. Au fost reclamate, totodată, inexistența în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestora.

Cei prezenți au pus în discuție și alte subiecte, precum: subfinanțarea învățământului preuniversitar, starea materială precară a unor unități de învățământ de stat sau lipsa manualelor.

„În situația în care Guvernul României va păstra aceeași atitudine de indiferență față de cerințele formulate de federația noastră, până la sfârșitul lunii septembrie, Federația <Spiru Haret> va decide modalitățile de protest cu care va marca începutul anului școlar și Ziua Mondială a Educației. Presiunile vor continua, până guvernanții vor înțelege că nu se pot ascunde la nesfârșit sub paravanul promisiunilor și al vorbelor frumoase, însă rupte de realitate și nefinalizate”, au transmis reprezentanții federației.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii ameninţă cu proteste după începerea anului şcolar.
 Vizualizări articol: 1674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Profesorii ameninţă cu proteste după începerea anului şcolar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei