Problema grădiniţei Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” trebuie clarificată la nivelul şcolii şi după aceea administraţia locală poate interveni pentru a sprijini finalizarea lucrărilor, a declarat, ieri, primarul de Suceava, Ion Lungu.
Primarul a afirmat, în conferinţă de presă, că a discutat, luni, la Ministerul Dezvoltării, despre posibilitatea de finanţare pentru finalizarea construcţiei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), dar mai întâi conducerea unităţii de învăţământ trebuie să facă o expertiză a lucrărilor efectuate şi să clarifice aspectul patrimonial. ”Trebuie mai multă iniţiativă din partea şcolii, o expertiză pe banii şcolii, o asumare a ceea ce este acolo. Deja este o problemă de răspundere materială, patrimonială. Nu pot să merg eu, primarul, când primăria nu a fost niciodată acolo, n-a făcut parte din proiect. Școala să clarifice lucrurile, ce lucrări s-au făcut, ce s-a încasat, ce este de încasat, pentru ce sunt în executare silită. Dacă nu se vine cu mai multă fermitate din partea şcolii, nu avem ce face”, a declarat Lungu.
El a subliniat că, atâta timp cât consiliul de administraţie, directorul, contabilul-şef şi juriştii colaboratori ai Colegiului ”Mihai Eminescu” nu se implică ”ferm” în lămurirea lor, primăria nu poate să intervină. ”Este o şansă, să o facem pe PNDL, dar atâta timp cât lucrurile nu sunt clare la grădiniţa din curtea Colegiului Naţional <Mihai Eminescu>, nu avem ce face. Fac apel la conducerea şcolii, să ne ajute din acest punct de vedere. Ca primar, vreau să-i ajut, dar nu pot să iau eu o mâţă în sac de acolo şi să răspund eu pentru ea. Nu ştiu ce este acolo”, a mai spus primarul Lungu.
Reamintim că lucrările la grădiniţa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” au fost începute în 2008, cu fonduri de la Ministerul Educaţiei. Construcţia realizată în proporţie de 33%, cu 1,1 milioane de lei, a fost abandonată în 2012, din lipsă de bani. Pentru a fi finalizată ar mai fi nevoie de circa două milioane de lei.
În această grădiniţă ar trebui să înveţe 280 de copii, care acum utilizează parterul şi etajul căminului destinat liceenilor, o construcţie care are peste 50 de ani.