Lucrarea de la limba română a unui absolvent al liceului de la Siret, notată iniţial cu 5,8, a primit după soluţionarea contestaţiilor nota 8. O diferenţă semnificativă, de peste 2 puncte, între nota iniţială şi cea dată de comisia de contestaţii, care face diferenţa dintre o teză mediocră și una bună.
De altfel, rata de reușită a crescut ușor după reevaluarea tezelor ale căror rezultate au fost contestate, promovabilitatea finală fiind de 26,4% (de la 23%). 247 de elevi au fost declaraţi „promovaţi”, dintr-un total de 936 de candidaţi care au susţinut testarea. 32 de candidaţi ai bacalaureatului din toamnă care iniţial fuseseră declaraţi respinşi au obţinut medii de trecere după rezolvarea contestaţiilor.
La nivel naţional, rezultatele finale înregistrate în sesiunea august-septembrie a examenului, după soluţionarea contestaţiilor, indică o rată de promovare de 28,3%.
După soluţionarea contestaţiilor, s-au înregistrat procente de promovare de peste 34% în judeţele Covasna (36,95), Iași (34,83) și Vaslui (34,19). În judeţele Ilfov și Giurgiu rata de reuşită a fost sub 20%. În Capitală, rata finală de promovare este de 25,99%.
Schimbări importante la examenul de bac. Probele orale, în luna februarie
Marţi, 5 septembrie, Ministerul Educaţiei a anunţat calendarul celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat de anul viitor. În premieră, probele de evaluare a competenţelor sunt programate cu mult înaintea celor scrise, astfel că, la prima sesiune, primele testări din cadrul examenului vor avea loc în februarie. Probele scrise au loc patru luni mai târziu.
Prima sesiune începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Conform calendarului, proba va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 - 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).
Prima probă scrisă - Limba şi literatura română - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată marţi, 26 iunie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, se va desfășura joi, 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie - 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.