Individul care a şocat o ţară întreagă după ce a omorât un poliţist cu peste 40 de lovituri de cuţit, pe peronul Gării Burdujeni, aflat încă în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, dar cu formalităţile pregătite pentru a fi transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă, îşi continuă războiul cu oamenii în uniformă şi de după gratii. Ioan Beşa, în vârstă de 23 de ani, din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, a fost sancţionat disciplinar zilele trecute pentru încălcarea regulamentului din arest.
Refuză să stingă lumina în celulă
Principala abatere a acestuia este legată de faptul că a refuzat în mod repetat să stingă lumina din celula sa, pe timp de noapte, conform regulamentului arestului IPJ Suceava. Poliţiştii de serviciu pe turele de noapte au fost nevoiţi să se joace de-a stinsul şi aprinsul luminii cu Beşa. Oamenii în uniformă îşi iau în continuare măsuri stricte de securitate atunci când intră în celula sa. Ioan Beşa se află în arestul poliţiei judeţene de o lună şi jumătate, timp în care a stat singur în celulă. Asta după ce agresivitatea sa verbală, coroborată cu faima de criminal feroce pe care şi-a creat-o, a băgat spaima în alţi arestaţi preventiv.
În arestul IPJ Suceava sunt închise în momentul de faţă 15 persoane, în condiţiile în care sunt 30 de camere, care au câte 2-3 paturi, astfel că nu sunt probleme legate de spaţiu.
Sancţiunile primite de Beşa: nu are dreptul la pachete şi la cumpărături din bani proprii
Poliţiştii spcialişti în consiliere au vorbit cu arestatul preventiv Ioan Beşa şi au încercat să-l convingă să respecte regulamentul. Se pare că nu au reuşit mare lucru, tânărul invocând de altfel că are o mulţime de drepturi care nu îi sunt respectate. Acesta chiar îi ameninţă cu plângeri pe cei care nu îi respectă drepturile şi continuă să spună oricui îl întreabă că nu regretă fapta pe care a comis-o din ură faţă de poliţişti.
Pe linie de regulament intern al arestului, Ioan Beşa a primit sancţiunea de suspendare a dreptului de a primi pachete, dar şi de a-şi cumpăra bunuri din resurse proprii, cu excepţia celor de igienă personală. Conform legilor în vigoare, un arestat preventiv îşi poate cumpăra lunar, cu bani aduşi de prieteni sau familie, bunuri în cuantum de două treimi din valoarea saraiului minim pe economie din România. De precizat că această sancţiune nu are legătură cu cele trei mese pe zi de care beneficiază din partea statului român, ca orice deţinut sau arestat preventiv.
I s-au recoltat probe toxicologice şi nu va mai fi supus expertizei psihiatrice
Ioan Beşa a fost arestat preventiv pe 21 iulie, de Tribunalul Suceava, la propunerea procurorului criminalist de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, mandatul său fiind prelungit ulterior cu încă 30 de zile. În baza acestui al doilea mandat, Ioan Beşa se află acum după gratii.
Dosarul în care acesta urmează a fi trimis în judecată este unul simplu din punct de vedere al anchetei. Nu există dubii cu privire la faptul că el este autorul, ba mai mult acesta spune senin că nu regretă nimic şi că a vrut să omoare un poliţist, iar o expertiză psihiatrică nu a mai fost necesară, neexistând dubii cu privire la faptul că tânărul are discernământ.
În urma propunerii procurorului de caz, admisă de instanţă, lui Beşa i s-au prelevat probe specifice, de sânge şi urină, exclusiv sub aspect toxicologic. Rezultatul acestora urmează să lămurească dacă acesta a consumat stupefiante în zilele dinainte de a comite omorul.
Riscă aproape 40 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă
Conform anchetatorilor, dosarul este aproape finalizat, ceea ce înseamnă că în câteva zile Ioan Beşa va fi trimis în judecată.
Faţă de Beşa este dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj cu referire la infracţiunea de omor.
Dacă va fi trimis în judecată pentru ultraj cu referire la omorul calificat, cu premeditare, fapt foarte probabil, pedeapsa de 25 de ani poate fi sporită cu încă jumătate. Aşadar, s-ar putea ajunge la aproape 40 de ani de închisoare cu executare. Codul Penal prevede însă, la omorul calificat, şi detenţia de viaţă, iar foarte probabil procurorul criminalist va cere pedeapsa maximă, în raport cu gravitatea extremă a faptei.
În seara zilei de 20 iulie, poliţistul Sorin Vezeteu, care era de serviciu la Postul de Poliţie din gară, a fost atacat mişeleşte de Beşa, din spate, pe peronul gării. Cu o ferocitate diavolească, Beşa l-a înjunghiat pe poliţist de peste 40 de ori, în interval de 50 de secunde. Din păcate, deşi s-a apărat, Sorin Vezeteu a primit la un moment dat o lovitură fatală, în inimă, iar decesul a survenit imediat.
Toate indiciile de anchetă de până acum indică faptul că Ioan Beşa a vrut să omoare un poliţist după ce a fost închis în Spania şi s-a considerat nevinovat. Victima a fost aleasă oarecum la întâmplare deşi, pe de altă parte, individul şi-a pregătit atent atacul, urmărindu-l pe poliţist pe peron şi atacându-l din spate, prima lovitură cu cuţitul fiind în zona gâtului.
Ioan Beşa venise din Spania cu puţin timp înainte de a comite omorul. Individul locuia în maşina cu care a venit în Spania. După omor, în maşina acestuia, descoperită lângă gară, au fost găsite haine de schimb şi ciorapi puşi la uscat.
Ioan Beşa are casă la Mironu-Valea Moldovei, unde stă mama acestuia, însă nu s-a dus acolo după ce a venit din Spania. Ioan Beşa are un frate care se află după gratii pentru fapte de agresiune, printre altele atacând cinci poliţişti.