Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut miercuri, la Forumul Economic de la Krynica-Polonia, convorbiri oficiale cu mareşalul voievodatului Podkarpackie (Subcarpatia), Władysław Ortyl, la care au participat un adjunct al mareşalului care se ocupă de relaţia cu România şi consilierii pe probleme de infrastructură şi turism. Discuţiile s-au axat pe colaborarea de viitor, în condiţiile în care miercuri s-au împlinit cinci ani de la semnarea parteneriatului Suceava-Podkarpackie. „Am trecut în revistă acţiunile din parteneriatul nostru şi l-am felicitat pentru această organizare, la Krynica, a unui forum economic de nivel mondial cu teme foarte consistente”, a spus Flutur. El a arătat că în urma discuţiilor s-a convenit susţinerea coridorului Marea Baltică - Marea Neagră, coridorul Gdansk-Varşovia-Lviv-Cernăuţi-Suceava-Bucureşti-Sofia. ”Am reiterat că drumul acesta are o istorie din Evul Mediu, fiind numit Drumul Mirodeniilor, şi că acest drum ar scurta distanţa spre Bucureşti şi Marea Neagră cu circa 500 de kilometri”, a spus Flutur.
„Dorim să susţinem această autostradă Nord-Sud ce ar ajuta şi regiuni importante din Ucraina şi toată Regiunea de Nord-Est din România”
El a mai declarat că a vorbit cu Władysław Ortyl şi despre intenţia judeţului Suceava de a avea un rol mai mare în Euroregiunea Carpatică, unde România este membru, ţinând cont că judeţul Suceava are cea mai mare parte acoperită cu Munţii Carpaţi. „Dorim să susţinem această autostradă Nord-Sud, Autostrada Est-Carpatică ce ar lega flancul estic la UE şi ar ajuta şi regiuni importante din Ucraina ca Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuţi şi Zakarpatia şi toată Regiunea de Nord-Est din România”, a declarat Flutur. El a menţionat că a fost invitat, în 11 octombrie, la Bruxelles pentru a discuta strategia Euroregiunii Carpatica alături de mareşalul din Podkarpackie, iar în decembrie judeţul Suceava urmează să fie prezent cu produse tradiţionale şi ecologice, produse de gastronomie la târgul de la Rzeszow.
„Civilizaţia huţulilor din Polonia, Slovacia, Ucraina şi România este o temă comună pe care să o punem în valoare în perioada imediat următoare”
El a mai spus că a discutat şi despre un infotur al operatorilor în turism din Suceava care să viziteze voievodatul Podkarpackie, dar şi ca agenţii de turism din Podkarpackie să viziteze judeţul Suceava. „Cândva, turiştii polonezi erau pe primul loc în Suceava, iar acum sunt pe locul patru, în faţă fiind turiştii din Germania, Austria şi Spania”, a spus Flutur. Cei doi oficiali au convenit să coopereze şi în ceea ce priveşte moştenirea culturală comună. „Civilizaţia huţulilor din Polonia, Slovacia, Ucraina şi România este o temă comună pe care să o punem în valoare în perioada imediat următoare”, a spus preşedintele CJ Suceava. El a adăugat că s-a discutat, de asemenea, despre schimburi de experienţă în programele transfrontaliere cu Ucraina şi sprijinirea părţii ucrainene, atât din partea Podkarpackie, cât şi a Sucevei pentru paşii pe care ucrainenii vor să îi facă în perioada următoare, fiind vizate deschiderea de puncte de frontieră, modernizarea de drumuri spre puncte de frontieră, proiecte pe situaţii de urgenţă, pe educaţie sau integrarea minorităţilor. Suceava şi Podkarpackie intenţionează să realizeze schimburi de experienţă în domeniul cultural, al minorităţilor, civilizaţiei tradiţionale, gastronomie, meşteşuguri, muzică, dans, film, fotografie şi sport, a mai declarat Flutur. Voievodatul Podkarpackie are în componenţă 21 de judeţe, 159 de comune şi 2,1 milioane de locuitori.