Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 sep 2017 - Anul XXII, nr. 202 (6618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vizită oficială

Ambasadorul Ucrainei în România consideră că un singur punct de trecere a frontierei în judeţul Suceava este insuficient

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ambasadorul Ucrainei în România, Excelenţa Sa Oleksandr Bankov, consideră că un singur punct de trecere a frontierei dintre cele două ţări existent în judeţul Suceava este insuficient, motiv pentru care ucrainenii nu pot profita din plin de liberalizarea regimului de vize. Afirmaţia a fost făcută în cadrul întâlnirii pe care Oleksandr Bankov a avut-o ieri cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc. În cadrul întâlnirii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava a făcut o scurtă prezentare a judeţului, subliniind legăturile puternice şi aspectele culturale care unesc cele două popoare, acţiunile desfăşurate în cadrul parteneriatelor încheiate cu cele două regiuni din Ucraina, respectiv Cernăuţi şi Ivano-Frankivsk.

De asemenea, în timpul discuţiilor au fost prezentate principalele oportunităţi de investiţii, Viorel Seredenciuc subliniind în principal potenţialul turistic al judeţului Suceava şi necesitatea diversificării modalităţilor de promovare turistică, inclusiv prin organizarea unor vizite în judeţ pentru reprezentanţii agenţiilor de turism din cele două regiuni din Ucraina.

Unul dintre subiectele discutate a fost necesitatea urgentării reabilitării infrastructurii de transport şi a punctelor vamale de la graniţa România-Ucraina. Astfel, ambasadorul Ucrainei în România a arătat că în contextul liberalizării regimului de vize în spaţiul comunitar pentru cetăţenii ucraineni, persoanele din această ţară care vor să intre în Uniunea Europeană prin Suceava nu pot profita din plin de acest regim. Oleksandr Bankov a spus că acest lucru se întâmplă din cauza timpului foarte mare care trebuie petrecut în singurul punct vamal, deschis traficului, de la graniţa România-Ucraina, de pe teritoriul judeţului Suceava.

 

Cele două părţi au susţinut necesitatea redeschiderii punctelor de trecere a frontierei din judeţul Suceava închise în anul 2010

Tot în cadrul întâlnirii, au fost analizate şi posibilităţile viitoare de cooperare, respectiv urgentarea introducerii transportului de persoane pe calea ferată pe ruta Cernăuţi-Suceava şi retur, dar şi identificarea de soluţii pentru scăderea timpului de aşteptare în frontieră pentru persoanele din Ucraina care aleg să călătorească în Uniunea Europeană de pe Aeroportul Suceava. Atât ambasadorul Ucrainei, cât şi vicepreşedintele CJ Suceava au susţinut împreună necesitatea redeschiderii punctelor de trecere a frontierei închise încă din anul 2010 pentru readucerea acestora la un standard conform cu Spaţiul Schengen, dar şi necesitatea dezvoltării cooperării între Camerele de Comerţ şi Industrie din Suceava şi Cernăuţi, a colaborării în domeniile situaţiilor de urgenţă, agricultură, turism, sănătate, învăţământ, precum şi demararea procedurilor pentru pregătirea proiectelor transfrontaliere de interes comun în cadrul Programului transfrontalier România-Ucraina 2014-2020.

 

“Dorim  să aducem România mai aproape de Ucraina  prin turism şi  colaborări bilaterale”

Tot ieri, ambasadorul Oleksandr Bankov a avut o întrevedere şi cu prefectul judeţului Suceava, Mirela Admnicăi, şi subprefectul Silvia Boliacu, în cadrul căreia s-au purtat discuţii legate de colaborarea bilaterală între cele două state şi minoritatea ucraineană trăitoare în România.

„Obiectivul nostru este să deschidem România către ucraineni”, a precizat de la bun început ambasadorul Ucrainei în România, el arătându-se interesat de  perspectivele dezvoltării turismului transfrontalier şi de organizarea unor evenimente de amploare, în parteneriat. „Dorim să aducem România mai aproape de Ucraina prin turism şi prin colaborări bilaterale, prin participarea la evenimente de amploare pe plan naţional”, a declarat ambasadorul. El a explicat că, mai ales în partea centrală a Ucrainei, din cauza lipsei de informare, există o percepţie greşită asupra României, având în vedere că ucrainenii nu cunosc transformările României de după 1990 şi cele de după aderarea ei la Uniunea Europeană. În acest context, ambasadorul este de părere că printr-o strategie corectă, colaborarea româno-ucraineană va putea schimba în plan pozitiv această percepţie. Referitor la impresiile pe care şi le-a format în legătură cu felul în care este percepută minoritatea ucraineană din România, ambasadorul a precizat că, peste tot unde a făcut vizite, la Baia Mare, Satu Mare se vede “o evoluţie de amploare”. 

În acest context, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, şi-a exprimat interesul pentru o colaborare mai îndeaproape cu deputatul ucrainenilor din România în Parlamentul României, dorind mai mult sprijin în acest sens pentru comunitatea ucrainenilor din judeţul Suceava. Ea a spus că în judeţul Suceava există zece etnii conlocuitoare, cele mai numeroase fiind ucraineană şi polonă, şi că nu au fost probleme cu privire la respectarea drepturilor ucrainenilor. „Am convenit că minoritatea ucraineană poate deveni mai vizibilă, de aceea îmi  doresc mai multă implicare şi din partea reprezentanţilor locali ai minorităţii şi din partea reprezentantului minorităţii în Parlamentul României. De asemenea, vă rog să contaţi pe sprijinul meu", a spus prefectul judeţului. Prezent la discuţii, deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petreţchi, s-a arătat deschis în sensul unei colaborări mai intense cu etnia ucraineană din judeţul Suceava, precizând că îşi  doreşte să facă mai mult pentru toate comunităţile ucrainene din România, răsfirate în 12 judeţe ale României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambasadorul Ucrainei în România consideră că un singur punct de trecere a frontierei în judeţul Suceava este insuficient.
 Vizualizări articol: 1982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ambasadorul Ucrainei în România consideră că un singur punct de trecere a frontierei în judeţul Suceava este insuficient5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei