Cursurile școlare 2017/2018 încep, la fel ca în fiecare an, cu absența autorizației sanitare de funcționare la majoritatea unităților de învățământ din județ.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Bianca Bighiu, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că, din cele 763 de unităţi de învăţământ din judeţ, au autorizație sanitară de funcționare 261. Potrivit purtătorului de cuvânt, în majoritatea cazurilor, motivele lipsei autorizației sunt absența apei potabile şi a grupurilor sanitare în interiorul şcolii.
Bianca Bighiu a arătat că, dintre cele 261 de unităţi de învăţământ preuniversitar care au autorizaţii sanitare de funcţionare, 124 sunt din mediul urban şi 137 din mediul rural: 84 de grădiniţe, 124 de şcoli, 37 de licee, șase unităţi de învăţământ special, o şcoală postliceală şi nouă cluburi ale copiilor.
Purtătorul de cuvânt al DSP a afirmat că, în cursul acestui an, au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare școala şi grădiniţa din Poiana Negri, sala de sport şi blocul alimentar de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, două corpuri de clădire şi campusul şcolar de la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” Vicovu de Sus.
De asemenea, a fost reautorizată sanitar grădiniţa din Calafindeşti, după finalizarea lucrărilor de modernizare a clădirii.
Starea de sănătate a cadrelor didactice și cabinetele medicale școlare, controlate de inspectorii sanitari
“Din luna septembrie 2016 şi până în luna august 2017, 127 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava au solicitat şi au obţinut avizul DSP pentru accesarea de fonduri europene în vederea modernizării acestora”, a subliniat Bianca Bighiu.
Indiferent dacă sunt autorizate sau nu sanitar, toate unitățile de învăţământ din județ urmează a fi controlate de DSP, începând de săptămâna viitoare.
Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică, dr. Dinu Sădean, a declarat, în aceeași conferință de presă, că verificarea școlilor și grădiniților se va derula în perioada 12-26 septembrie a.c.. Dr. Sădean a declarat că vor fi controlate inclusiv cabinetele de medicină şcolară.
“Se verifică respectarea normelor de igienă, condiţiile de microclimat, efectuarea examenelor medicale periodice de către cadrele didactice, efectuarea cursurilor de igienă în cazul persoanelor desemnate să se ocupe cu distribuirea produselor de panificaţie şi lactate oferite copiilor în cadrul programului <Lapte şi corn> pentru elevii claselor I-VIII, dar şi pentru preşcolari din învăţământul de stat şi privat”, a precizat dr. Sădean.
În cabinetele de medicină şcolară din unităţile de învăţământ preuniversitar, inspectorii sanitari urmăresc modul de gestionare a deşeurilor medicale şi respectarea prevederilor legale privind utilizarea dezinfectantelor.