A fost nevoie de doar jumătate de oră pentru ca o întreagă pădure să fie pusă la pământ în zona Broşteni. S-a întâmplat duminică după-amiază, între orele 17.30-18.00, iar din primele estimări rezultă că volumul doborâturilor este de 18.000 de mc.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Suceava, pe o zonă de circa 12 hectare doborâturile şi rupturile provocate de vânt sunt în masă, iar volumul de material lemnos afectat de vânt este de 5.000 de mc. Diferenţa de 13.000 de mc de doborâturi sunt dispersate pe o suprafaţă de circa 5.000 de hectare.
Nu este exclus ca volumul doborâturilor să fie mai mare, asta pentru că o serie de zone sunt greu accesibile, iar situaţia se va şti abia după ce silvicultorii vor ajunge acolo.
„Echipele noastre au început deja să lucreze pentru a stabili volumul exact al doborâturilor, dar va fi o muncă de durată, de câteva săptămâni. Ulterior se va ţine o licitaţie pentru ca materialul lemnos doborât de vânt să poată fi exploatat”, a arătat Sorin Ciobanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava.
Ca urmare a acestor intemperii, drumul judeţean 174 care face legătura între Broşteni şi Dârmoxa a fost blocat, dar silvicultorii l-au redeschis într-un timp relativ scurt.
De asemenea, au fost blocate două drumuri forestiere, Arsuri şi Paltinu, dar şi în aceste situaţii s-a reuşit deblocarea.
Nu este pentru prima oară când zona Broşteni este afectată de vântul puternic. Ultima situaţie de acest gen s-a înregistrat în iulie anul trecut, când arborii de pe aproximativ 400 de hectare de pădure de rășinoase au fost culcați la pământ, iar drumurile de acces au fost blocate.
Din primele estimări ale proporțiilor dezastrului provocat de vântul puternic, care a smuls copacii din rădăcini sau i-a rupt precum bețele de chibrit, numărul arborilor afectați a fost de aproape 500.000, iar volumul doborâturilor a atins câteva sute de mii de metri cubi.