Grădiniţa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, investiţie demarată cu aplomb în 2008, de Ministerul Educaţiei, urma să rezolve chestiunea grupelor pline ochi şi, în plus, ridica ştacheta învăţământului preşcolar din municipiul Suceava.
Iniţial, lucrurile au mers bine, însă vistieria ministerului s-a golit repede, iar proiectul de la liceul pedagogic a fost îngropat patru ani mai târziu din lipsă de fonduri.
Șantierul a fost abandonat în 2012, clădirea ridicată la roşu, pe două niveluri, cu spaţii generoase, aflându-se de atunci în conservare.
Grădiniţa liceului a fost de mai multe ori în atenţia presei, însă subiectul „recidivează” de această dată, mai ales în contextul în care ridicarea unor noi spaţii de învăţământ pentru preşcolari agită spiritele între administraţia locală, pe de o parte, părinţi şi cadre didactice, de cealaltă parte, se dezbat febril păreri pro şi contra, se caută argumente, se semnează petiţii, se înteţesc orgolii.
Investiţia bate pasul pe loc
În condiţiile în care municipiul are nevoie ca de aer de clădiri noi şi moderne în care să înveţe copiii, grădiniţa Colegiului „Mihai Eminescu” e doar un mastodont de beton, la stradă, pe care sunt vizibile urmele timpului şi ale unor indolenţi care au scrijelit pereţii sau au spart câteva geamuri.
Investiţia care este realizată în proporţie de 33% a înghiţit până în prezent 1.100.000 de lei, fiind necesare alte două milioane de lei.
O soluţie pentru resuscitarea şantierului ar fi transferul acestei investiţii către administraţia locală, însă o serie de chestiuni legislative împiedică deocamdată acest lucru.
Dat fiind faptul că este vorba despre un obiectiv demarat cu fonduri guvernamentale, procedura de transfer nu este chiar simplă, mai ales că între unitatea şcolară şi una din cele trei firme care au executat lucrările mai sunt încă chestiuni de împărţit.
„Am mai avut o restanţă către o firmă din Rădăuţi, pe care însă am achitat-o anul trecut. Există un diferend care trebuie lichidat între şcoala noastră şi firma din Rădăuţi, o garanţie pe lucrări să zicem, pe care noi considerăm că nu e de datoria noastră să o plătim. Suntem în discuţii cu firma rădăuţeană. Rezolvarea acestei probleme e primul pas în transferul pe care vrem să-l facem”, a explicat Renato Tronciu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
Tot pentru ca primăria să preia investiţia ar mai fi de făcut o evaluare a lucrării, o expertiză tehnică, costurile acestor proceduri fiind deocamdată neadjudecate de nici o parte.
„Singura problemă e cea legislativă, nu există reţineri din partea autorităţilor locale de a prelua grădiniţa. Și noi ne dorim acest transfer”, a mai arătat Tronciu.
280 de preşcolari ar trebui să înveţe în grădiniţă
În lipsa unei grădiniţe moderne, cei aproape 300 de preşcolari ai grădiniţei colegiului învaţă la parterul şi la etajul căminului destinat liceenilor, o construcţie mai veche de 50 de ani.
Însă, pe lângă aglomerarea grupelor şi spaţiul inadecvat celor mici, unitatea se mai confruntă cu o problemă, respectiv lipsa spaţiilor pentru efectuarea practicii pedagogice a viitorilor educatori.
„Avem opt clase de liceu la specializarea pedagogie, sunt elevi care fac practică pedagogică şi care se pregătesc pentru a fi educatoare şi învăţători. Avem grupe de preşcolari care învaţă în spaţii restrânse, iar la o grupă de 22-24 de copii, mai intră la practică 8-10 liceeni, de unde rezultă 35 de copiii care-şi desfăşoară activitatea într-un spaţiu de birou. Este totuşi inuman. Am făcut adresă către Inspectoratul Școlar şi s-a aprobat să ne extindem cu practica pedagogică în şcolile şi grădiniţele din municipiu Suceava”, opinează Renato Tronciu.
Acesta a mai menţionat că grădiniţa aflată în construcţie e concepută pentru a găzdui şase grupe de preşcolari (două grupe de grădiniţă pe nivel).
„Sunt spaţii generoase, clădirea are prevăzute şase săli de clasă pentru şase grupe de program prelungit, spaţii separate de servit masa, spaţii de dormit, spaţii de joacă, sală de educaţie fizică, cabinete metodice”, a mai specificat directorul.
Renato Tronciu: „Ne-am dori noi grădiniţa din fonduri europene”
În urmă cu aproape patru ani de zile, grădiniţa Colegiului „Mihai Eminescu” era frecventată de 180 de elevi, până în prezent numărul acestora crescând spectaculos la 280. Este evident că cererea este mare, ba chiar depăşeşte şi capacitatea grădiniţei în construcţie, solicitări de înscriere în ciclul preşcolar venind şi din afara cartierelor Zamca sau Mărăşeşti.
„Dacă s-ar dubla spaţiul grădiniţei aflate în construcţie ar fi excelent.
Ne-am dori noi grădiniţa din fonduri europene care a fost refuzată de o şcoală din municipiu. Avem spaţiu aici şi am primi această propunere cu drag. Noi am avea nevoie de 4 - 5 grupe pe nivel pentru a satisface toate cerinţele din zona Zamca, astfel că încă o grădiniţă pe lângă aceasta ar fi binevenită”, a spus Renato Tronciu.