Unităţile de turism şi piscinele de pe raza judeţului au fost verificate cu prioritate de inspectorii sanitari suceveni, pe perioada sezonului estival. Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Dinu Sădean, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că în lunile iunie, iulie şi august, inspectorii DSP au efectuat peste 70 de controale la unităţile de turism şi 17 acţiuni de verificare la bazinele de înot şi au aplicat două avertismente şi cinci amenzi în valoare totală de 7.300 de lei.
La piscine, DSP a recoltat 44 de probe de apă, dintre care nouă au fost descoperite ca neconforme la analizele de laborator, din punct de vedere al concentraţiei de clor rezidual liber.
În aceste situaţii, inspectorii sanitari au dispus igienizarea bazinelor de înot, verificarea instalaţiilor de tratare a apei şi respectarea ritmului de primenire a apei din bazine.
În ceea ce priveşte acţiunile de control la unităţile de turism, dr. Sădean a arătat că cele mai multe controale şi sancţiuni s-au aplicat în august.
Brutăriile, produsele cosmetice şi din tutun au fost, de asemenea, vizate de inspectori
Astfel, dacă în lunile iunie şi iulie inspectorii sanitari au efectuat 41 de controale, în urma cărora au aplicat un avertisment şi o amendă în valoare de 500 de lei, în cursul lunii august au efectuat 31 de controale, cu un avertisment şi patru amenzi în valoare totală de 6.800 de lei.
Nu doar pensiunile, hotelurile şi piscinele au fost în atenţia inspectorilor, în această vară. În mod curent, lunar sunt controlate unităţile de panificaţie, produsele biocide (dezinfectante) şi produsele din tutun, la care se verifică modul de etichetare. Doctorul Sădean a declarat că, în cursul lunii august, DSP a efectuat un număr total de 725 de controale, care s-au soldat cu şase avertismente şi 16 amenzi în valoare de 15.100 lei. De asemenea, au fost soluţionate şi 19 sesizări adresate autorităţilor sanitare.
În cadrul celor 725 de controale, 218 au fost în domeniul alimentelor, 25 în turism, două la ape de îmbăiere, 127 au vizat factorii de mediu, trei în unităţi de învăţământ, trei au urmărit condiţiile de medicina muncii, 77 la produse cosmetice, 204 la produse biocide, 60 de controale au fost la unităţi sanitare şi 70 în domeniul deşeurilor periculoase.
Un număr de 15 acţiuni ale DSP au fost de îndrumare şi consultanţă.