marţi, 5 sep 2017 - Anul XXII, nr. 200 (6616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noi negocieri

Val de promisiuni din partea Guvernului pentru angajaţii din învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Angajaţii din învăţământul preuniversitar s-au ales cu o nouă serie de promisiuni din partea guvernanţilor, angajamentele fiind luate în cadrul unor runde de negocieri purtate cu sindicatele din educaţie, la sfârşitul lui august.

Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, prof. Traian Pădureţ, a precizat că miniştrii Muncii şi Educaţiei, Lia Olguţa Vasilescu, respectiv Liviu Marian Pop, au garantat cu funcţiile lor promisiunile făcute.

„Cei doi miniştri au recunoscut că dacă nu-şi vor putea ţine promisiunile făcute nu mai pot sta în funcţiile respective”, a spus Pădureţ.

Rezultatele negocierilor au fost discutate cu toţi liderii sindicatelor judeţene afiliate la Federaţia „Spiru Haret”, alături de cei doi miniştri menţionaţi.

În cadrul şedinţei, ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, şi-a luat angajamentul că salariile se vor lua la timp până la finalul anului, şi, totodată, vor fi achitate sumele şi dobânzile aferente sentinţelor judecătoreşti.

Traian Pădureţ a mai povestit că ministrul de resort a transmis că doreşte ca manualele şcolare să fie editate de Editura Didactică şi Pedagocică, arătând că editurile sabotează editarea manualelor pentru a vinde auxiliare. Toate auxiliarele vor fi avizate de Comitetul de părinţi din şcoală.

O altă promisiune face referire la proiectele aflate în derulare: bibliotecile virtuale, catalogul electronic, internet WI - FI pentru toate clasele V –VIII.

Pop a mai discutat şi despre corectarea lucrărilor la examene în format electronic, rămânând şi opţiunea corectorului de a corecta clasic, astfel reducându-se unele cheltuieli şi existând posibilitatea de a plăti mai bine corectorii. Fiecare elev care participă la un examen naţional va primi un cod, ca element de identificare, astfel sporindu-se securitatea pentru că nu se va şti identitatea elevului.

Pop a mai arătat că documentele justificative pentru acordarea gradaţiei de merit vor fi încărcate pe platforme electronice.

 

Despre vouchere de vacanţă şi majorări salariale

Traian Pădureţ a menţionat că şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a venit cu o serie de precizări legate de legea salarizării, dar şi alte aspecte de interes pentru oamenii şcolii.

Aceasta a arătat că urmează o creştere salarială de 25% la salariul brut, în ianuarie 2018, însă a recunoscut că în realitate este o majorare de circa 4 %, prin mutarea contribuţiilor la bugetul de stat de la angajator la angajat. Vasilescu a adăugat că începând din martie 2018, angajaţii din educaţie vor beneficia de o creştere netă de circa 30%.

Ministrul Muncii a mai subliniat că „din noiembrie/ decembrie 2018, la creşterea salarială se vor adăuga voucherele de vacanţă, la valoarea unui salariu minim pe economie, acum 1.450 lei/persoană, care se vor transforma în cash, şi indemnizaţia de hrană, în valoare de două salarii minime pe economie - acum 2.900 de lei. Contravaloarea vocherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană va fi împărţită pe luni şi adăugată/ lunar ca şi creştere salarială la venit. Conform actualelor prevederi fiscale, indemnizaţia de hrană nu este purtătoare de contribuţii la bugetul de stat, iar prin aceste adaosuri salariale va creşte venitul net cu circa 46%”.

Lia Olguţa Vasilescu a mai transmis că voucherele de vacanţă pentru anul 2017 sunt deja tipărite, dar Ministerul Turismului încă nu este pregătit să le absoarbă.

Despre remuneraţii, ministrul a mai adăugat că, la finalul anului 2022, un debutant va avea un venit de circa 500 de euro, iar un angajat cu o vechime de 25 de ani va lua 1.000 de euro, luând în calcul doar vechimea şi dirigenţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Val de promisiuni din partea Guvernului pentru angajaţii din învăţământ.
 Vizualizări articol: 2701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Val de promisiuni din partea Guvernului pentru angajaţii din învăţământ3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La anul si la multi ani trimis de
( 5 sep 2017, 11:46:49
Ca sumele din sentinte si dobanzi vor fi achitate, stim de mult. Suntem mintiti din luna in luna. Dar CAND vor fi achitate?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei