Proiectul tehnic al policlinicii (ambulatoriu integrat) pe care conducerea Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi administraţia judeţeană intenţionează să o construiască în curtea unităţii spitaliceşti va fi supus aprobării consilierilor judeţeni, în şedinţa din această lună. Managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că odată cu proiectul tehnic va aduce în atenţia deliberativului judeţean, în vederea aprobării, şi lista de dotări pentru noua policlinică. ”Este o dotare la cel mai înalt nivel, care să atragă medicii spitalului să lucreze şi să rezolve orice caz specific ambulatoriului”, a declarat Rîmbu. El a spus că are în vedere şi o extindere a colaborării cu medicii din spital în regim privat, în sensul că aceştia ar beneficia de dotarea cabinetelor din noua policlinică pentru a acorda consultaţii contra cost, iar o parte din încasări să revină spitalului. ”Avem intenţia de a asigura un program cât mai lung în cabinete, pe două schimburi, mai ales pe specializările suprasolicitate, cum sunt neurologia, gastroenterologia, cardiologia sau urologia. De asemenea, vor fi separate cabinetele de consultaţii pentru copii, de cele pentru adulţi”, a precizat Rîmbu.
Potrivit managerului, la această oră numărul pacienţilor care se adresează ambulatoriului integrat din spital este de 400-500 zilnic, depăşind uneori 10.000 de pacienţi lunar, ceea ce înseamnă foarte mult pentru actualele spaţii, unde funcţionează aproximativ 30 de cabinete.
De la 37.000 de pacienţi în 2009, la 160.000, în 2016
”Proiectul din 2009 n-a fost foarte bine gândit. Este foarte bine că este amplasat la parter şi că este integrat în spital, dar la estimarea numărului de prezentări, nu prea. Ștacheta de atunci a fost modestă, realitatea arată altceva. Trebuia să gândim alocarea unui spaţiu mai mare şi o dotare mult mai generoasă”, a afirmat managerul. Dacă în perioada 2009-2017, în ambulatoriu veneau 37.000 de pacienţi, în 2016 au fost peste 160.000. Pentru 2017, numărul estimat de pacienţi în ambulatoriu este de circa 210.000.
Noul ambulatoriu este gândit a funcţiona într-un nou corp de clădire, pe şase niveluri, cu o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi.
Potrivit proiectului pregătit de spital, în noul ambulatoriu integrat toate secţiile spitalului vor fi prezente fiecare cu modul complet, respectiv cabinet de consultaţii, sală de aşteptare, sală de tratament şi spaţiu pentru internare de zi, cu două, trei paturi, astfel încât un pacient tratat aici să poată rămâne 12 ore sub supraveghere în spital. Noua clădire va fi D+P+4 E, construită în trepte pentru a nu umbri clădirile vecine, iar ca locaţie va fi amplasată în continuarea pavilionului administrativ din spatele Unităţii de Primiri Urgenţe, cu comunicare cu toate celelalte pavilioane. Valoarea investiţiei este de 4,2 milioane de euro, cu finanţare de la spital, administraţia judeţeană, locală şi Ministerul Sănătăţii. Managerul Vasile Rîmbu a mai spus că un termen realist de finalizare a investiţiei şi dare în folosinţă, având în vedere procedurile de licitaţie şi achiziţie publică şi construcţia bugetelor, este anul 2019.