După ce au aflat rezultatele de la examenul de bacalaureat, sesiunea din toamnă, elevii suceveni au depus 284 de contestaţii. 81 candidaţi s-au arătat nemulţumiţi de calificativele primite la limba şi literatura română, iar 75 de contestaţii vin din partea elevilor care consideră că au fost dezavantajaţi la matematică. La biologie s-au înregistrat 58 de reclamaţii, iar câte 24 de contestaţii sunt la disciplinele logică și geografie. La istorie, vor fi recorectate 10 lucrări, la psihologie -5, informatică – 4, sociologie – 3.
Reevaluarea lucrărilor are loc până pe data de 5 septembrie, urmând ca miercuri, 6 septembrie, să fie afişate rezultatele finale. Tezele vor fi corectate într-un alt judeţ.
Reamintim că începând din acest an, Ministerul Educaţieia hotărât eliminarea prevederii conform căreia nota finală după contestaţii se modifică numai în cazul în care între nota iniţială și nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.
Astfel, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.
Care au fost rezultatele la bacul din toamnă
Rata de reuşită a candidaţilor la examenul de bac, sesiunea de toamnă, este de aproape 23%, rezultat ce plasează judeţul nostru sub media înregistrată la nivel naţional, respectiv 26%
215 elevi au fost declaraţi „promovaţi”, dintr-un total de 936 de candidaţi care au susţinut testarea.
Nici mediile celor care au reușit să treacă de examenul maturităţii nu sunt mari, astfel că în centralizările judeţului nu figurează nici o medie de 10 sau între 9 și 9,99.
Doar cinci elevi au reușit să obţină medii între 8 și 8,99, cel mai mare calificativ aparţinând unui absolvent al Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, care a fost notat cu 8,65.
Cele mai multe medii (182) aparţin intervalului 6 - 6,99, iar alte 28 sunt între 7 și 7,99.
485 de candidaţi au medii sub 5, iar 234 au medii între 5 și 5,99.
În ţară, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie se situează la 26%, superioară cu aproape 2% celei din sesiunea de toamnă a anului trecut.