Anul şcolar începe pentru elevii clasei a V-a fără manuale la cele mai importante discipline şcolare, printre care şi limba română şi matematică, în schimb le vor primi pe cele de educaţie fizică şi sport.
O serie de contestaţii la licitaţii fac ca celelalte manualele să nu ajungă la timp în şcoli, astfel că manual de sport este singurul pe care elevii din primul an de gimnaziu îl vor găsi pe bănci.
O primă parte a lotului de manuale de sport a ajuns deja în depozitul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, urmând ca acestea să fie distribuite către directorii de şcoli.
În clasa a V-a sunt înscrişi peste 5.000 de elevi din judeţ.
Potrivit lui Bologa Barac, responsabil de depozitul IŞJ Suceava, „pentru clasa a V-a au venit 1.500 de manuale de educaţie fizică şi sport, de la editura CD Press, urmând să ajungă şi cele de la Editura Didactică şi Pedagogică şi Editura Corvin”. Toate manualele sunt însoţite de CD-uri.
Barac a mai menţionat că în cursul săptămânii viitoare IŞJ Suceava va primi o serie de broşuri pentru elevii claselor a V-a care, temporar, vor ţine locul celorlalte manuale şcolare. Broşurile vor fi conforme cu programa.
Referitor la manualele celorlalte clase, Bologa Barac a mai menţionat că tot ce s-a comandat a sosit la depozit, fiind în curs de distribuire.
„Reprezentanţii şcolii vin şi ridică manualele şi ulterior le distribuie elevilor”, a mai precizat Barac.
Controverse pe marginea manualului de sport
Apariţia manualelor de sport a stârnit sute de comentarii, majoritatea dezaprobatoare. Părinţilor au transmis Ministerului Educaţiei că nu vor ca mişcarea de pe teren să fie înlocuită de lecţiile cu manualul în faţă.
Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că „înainte de a avea manualul de educaţie fizică trebuie să avem manuale la toate disciplinele. Din păcate, numărul profesorilor necalificaţi de educaţie fizică este cel mai mare şi poate că acel manual le-ar fi util lor”.
La rândul său, Dumitru Irimia, vicepreşedintele Alianţei şi profesor de sport, a comentat că „orice manual e făcut în interesul elevului. Era foarte bine să apară cu 27 de ani în urmă. La ora de educaţie fizică se transmite un volum foarte mare de informaţii, mai ales legate de partea de execuţie tehnică, procedee, elemente. Nu toţi elevii îşi pot însuşi acele informaţii în acea oră, iar acasă au posibilitatea să aprofundeze, să-şi completeze unele date. Elevul nu trebuie să vină cu manualul la ore”.
Costurile manualelor
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, pentru manualele necesare în anul şcolar 2017-2018, IŞJ Suceava a achitat editurilor suma de 895.000 de lei, dublu faţă de anul trecut, aceasta fiind folosită pentru achiziţionarea manualelor la clasele VI-XII.
„Manualele pentru clasele I-IV au fost contractate de Ministerul Educaţiei în baza comenzilor unităţilor şcolare, iar valoarea lor totală poate fi doar aproximată (cca. 440.000 de lei)”, se arată într-un raport al IŞJ.