Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 sep 2017 - Anul XXII, nr. 198 (6614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj decizional

Asigurarea căldurii sucevenilor, ameninţată de lipsa unei decizii privind bunurile de la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În numai o lună de zile, începerea furnizării căldurii s-ar putea să devină o necesitate, dacă temperaturile din timpul nopţii, care acum sunt undeva la 10-11 grade Celsius, vor continua să scadă semnificativ.

Numai că atunci există riscul să nu poată fi furnizată căldură, din cauza lipsei unor acte prin care noua societate de termoficare a Sucevei se poate folosi de o parte din instalaţiile prin care Termica asigura anterior acest serviciu public.

Situaţia este una complicată, iar dacă aleşii locali suceveni nu vor găsi tăria necesară să ia o decizie clară, este posibil ca abonaţii din sistemul centralizat să fie nevoiţi să dârdâie în apartamente, cel puţin în prima parte a sezonului rece.

 

Bunurile Termica sau ale Primăriei Suceava?

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de joi, 31 august, s-a aflat un proiect de hotărâre privind „aprobarea închirierii unor bunuri aflate în patrimoniul Termica”. Conform acestuia, municipalitatea se obliga să plătească pentru conductele, instalaţiile şi echipamentele din proprietatea fostului operator de termoficare o chirie de aproape 100.000 de lei lunar. Lista include aproximativ 90 de bunuri, inclusiv utilaje, echipamente şi instalaţii de legătură între limita producătorului de energie termică Bioenergy şi CAF din zona Ambro, toate fiind utilizate de Thermonet, actuala societate de termoficare a oraşului.

Chiria lunară de 99.025 de lei urma să fie plătită până la data pronunţării unei sentinţe definitive în Dosarul nr.5725/86/2016 aflat pe rolul Tribunalului Botoşani, prin care Primăria Suceava îşi revendică dreptul la întâietate în achiziţionarea bunurilor în cauză.

Doar că proiectul a fost retras de iniţiator, primarul Ion Lungu, care a explicat că pentru a fi valabil contractul de închiriere, Termica trebuia să vină cu dovada proprietăţii acestor bunuri.

În acelaşi timp, pe ordinea suplimentară a şedinţei de joi era introdus un alt proiect de hotărâre, prin care aceleaşi bunuri urmau să fie date în folosinţă celor de la Thermonet, gratuit, în baza contractului de concesiune a serviciului de termoficare, din 2015.

Altfel spus, dacă cei de la Termica nu au venit cu dovada că bunurile respective sunt ale lor, municipalitatea a considerat că îi aparţin, în baza hotărârii de Guvern prin care Termica a fost transferată către Primăria Suceava, încât nu mai au de ce să plătească chirie pe ele.

„Dacă nu au venit cu actele de proprietate, iar noi avem HG din 2002 prin care se spune că Termica aparţine municipalităţii, înseamnă că instalaţiile sunt ale noastre, până la proba contrarie”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi.

Primarul Ion Lungu a făcut apel la toţi consilierii să dea dovadă de înţelegere şi să voteze proiectul, astfel încât Thermonet să poată obţină avizul ANRE pentru funcţionare, pentru că de pe 15 octombrie va fi necesară furnizarea căldurii, iar orice amânare a unei decizii poate avea consecinţe grave.

„Nu căutaţi motive închipuite pentru a lăsa sucevenii fără căldură”, i-a atenţionat Lungu pe reprezentanţii PSD, care susţineau că proiectele nu sunt bine întocmite şi nu le pot vota. Ceea ce au şi făcut, încât proiectul a fost respins cu 14 voturi "pentru" (PNL, PMP, ALDE) şi 8 împotrivă (PSD). Pentru ca proiectul să fi fost adoptat mai erau necesare două voturi.

Drept urmare, situaţia bunurilor de care Thermonet are nevoie pentru a funcţiona în continuare a rămas în „coadă de peşte”.

 

Pregătiri pentru furnizarea căldurii, de la 15 septembrie

Pentru că anotimpul rece este mai aproape decât ne dorim, de la jumătatea lunii septembrie urmează să fie făcute o parte din manevrele necesare pentru asigurarea energiei termice către cei peste 25.000 de abonaţi din sistemul centralizat.

În vreme ce reprezentanţii Bioenergy spun că se ocupă de asigurarea stocurilor de biomasă necesare funcţionării centralei, cei de la Thermonet vor să se apuce, în maxim două săptămâni, de umplerea instalaţiilor, pentru a putea depista din timp eventuale avarii.

Din experienţa anilor anteriori, la început de octombrie s-ar putea să se impună chiar pornirea furnizării căldurii, pe timp de noapte. Rămâne de văzut dacă până atunci va fi lămurită situaţia bunurilor de care au nevoie să funcţioneze sistemul, încât energia termică produsă de Bioenergy să ajungă în reţeaua de termoficare gestionată de Thermonet, dar şi dacă se vor putea obţine la timp avizele necesare de la ANRE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asigurarea căldurii sucevenilor, ameninţată de lipsa unei decizii privind bunurile de la Termica.
 Vizualizări articol: 2132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asigurarea căldurii sucevenilor, ameninţată de lipsa unei decizii privind bunurile de la Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei