Minorii care comit furturi la Şcheia, şi care provin din cele câteva familii problemă din etnia romă, ar trebui scoşi din mediul lor, adică luaţi din familie şi preluaţi de Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava. Aceasta ar fi cea mai eficientă măsură pe termen scurt pentru reducerea infracţionalităţii, este de părere prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, în urma discuţiilor pe care le-a avut în ultimele zile cu reprezentanţii mai multor instituţii.
Prefectul a precizat că în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava i s-a explicat că minorii au o pondere foarte mare în comiterea de furturi, cu atât mai mult la Şcheia. Chiar dacă sunt identificaţi ca autori ai unor fapte penale, minorii sunt cel mai adesea lăsaţi în libertate, asta pentru că sunt protejaţi de Codul Penal. Având răspundere penală limitată ori chiar deloc, în cazul celor până în 14 ani, arestarea preventivă a minorilor ori condamnările sunt excepţii, doar în cazurile grave, cu un întreg şir de infracţiuni comise şi după ce se fac expertize privind discernământul acestora. Aşa s-a ajuns ca inclusiv minorii care au tăiat cauciucurile maşinilor de poliţie din Şcheia să fie cercetaţi în stare de libertate.
În aceste condiţii, măsura scoaterii din mediul lor ar putea fi cea mai eficientă.
„Solicităm anchete sociale din partea Primăriei Şcheia, în urma cărora, acolo unde este cazul, minorii să fie scoşi din mediul lor şi preluaţi de instituţia de protecţie a copilului”, a declarat Mirela Adomnicăi.
Ea a cerut o implicare mai mare a instituţiilor care au atribuţii în acest sens, asistenţii sociali ai primăriei, respectivi specialiştii de la Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava.
Copiii pot fi preluaţi în centre de urgenţă pentru minori, pe anumite perioade de timp, însă acestea nu sunt păzite, iar copiii nu pot fi ţinuţi cu forţa acolo. O altă chestiune este legată şi de problemele pe care le-ar putea face un astfel de minor infractor într-un centru de primiri urgenţe. Cât priveşte decăderea din drepturile părinteşti, aceasta se poate obţine doar prin decizie a instanţei de judecată. Chiar dacă procedura este destul de complicată, cert este că, în cazurile foarte grave, cu minori care au deja numeroase fapte penale comise, şi care adesea sunt trimişi la furat chiar de părinţi ori fraţi, această măsură ar trebui pusă în practică cu toate eforturile posibile.