Ministerul Sănătăţii este interesat de brăţările electronice de identificare a pacienţilor, sistem conceput la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, şi a solicitat, ieri, instituţiei, consultanţă pe acest subiect. Vasile Rîmbu, managerul spitalului care a introdus, în premieră naţională, un sistem de identificare a pacienţilor internaţi, a precizat, ieri, în conferinţă de presă, că brăţările cu codul de bare care include datele personale ale bolnavului, diagnosticul, grupa sanguină, alergiile şi numărul fişei de observaţie au fost iniţiate şi concepute de bioinginerul Dragoş Vicoveanu, şeful Serviciului Managementul calităţii serviciilor medicale. Datorită acestor brăţări, prin scanarea cărora se obţin toate informaţiile menţionate anterior, personalul medical are certitudinea că medicaţia este dată corect fiecărei persoane în parte, cu atât mai mult cu cât orice medicament eliberat de farmacia spitalului este marcat cu codul bolnavului care ia tratamentul.
Rîmbu a arătat că bioinginerul Dragoş Vicoveanu a conceput şi un card de sănătate, de dimensiunea unui card bancar, pe care orice doctor, fie de familie, fie din policlinici sau spitale, care consultă un pacient poate scrie electronic toate informaţiile medicale ale pacientului. ”Aceste carduri sunt ca o fişă medicală la purtător, pe care o persoană o are în permanenţă asupra sa”, a afirmat Rîmbu.
Creatorul brăţării de identificare este doctor în bioinginerie al Universităţii Saga din Japonia
La rândul său, Dragoş Vicoveanu a precizat că pe un astfel de card se pot scrie toate datele medicale, la fiecare vizită făcută de pacient la medicul de familie, astfel că atunci când bolnavul merge la un medic specialist, acesta are acces la tot istoricul medical al persoanei respective. ”Este un sistem foarte, foarte simplu, care costă câţiva lei”, a subliniat bioinginerul spitalului, care a menţionat că nici dispozitivul de scriere, nici cel de citire nu sunt scumpe şi pot fi achiziţionate de medicii de familie de la firmele de profil.
În privinţa brăţării, care se foloseşte deja în spital de două săptămâni, Vicoveanu a spus că ”doar am aplicat ce se întâmplă în alte ţări. Nu am inventat eu nici mersul pe jos, nici apa caldă”. Costul unei brăţări este de mai puţin de un leu (0,9 lei), iar componentele soft şi hard au costat spitalul 81.000 de lei.
”Este salutară introducerea acestui sistem pentru că în aceste brăţări sunt datele pe care medicul le preia din mers. Ar fi bine ca sistemul să fie extins de la medicul de familie, până la spitale”, a apreciat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Bioinginerul Dragoş Vicoveanu a fost recrutat de Spitalul de Urgenţă Suceava în anul 2013. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, licenţiat în Bioinginerie Medicală şi tot aici a urmat studiile masterale în bioinginerie. Studiile doctorale le-a efectuat în perioada 2005-2008 în Japonia, la Universitatea Saga, care i-a acordat titlul de doctor în ştiinţe (bioinginerie medicală).