Bună parte dintre grădiniţele sucevene primesc şi câte 35 de copii la o grupă, chiar 40 câteodată, dublu faţă de cât prevede legea.
Să supraveghezi 40 de suflete în acelaşi timp nu este uşor deloc, ba dimpotrivă, spun oftând reprezentanţii unităţilor, adăugând că atenţia educatoarelor şi a supraveghetoarelor este solicitată la maximum.
Supraaglomerarea din grădiniţe nu e o noutate, ci mai curând o problemă perpetuă a învăţământului românesc, iar compromisuri fac şi părinţii, care acceptă ca micuţul lor să împartă clasa cu alţi 40 de colegi, şi dascălii deopotrivă.
De la an la an, cel puţin în municipiul Suceava, această problemă se acutizează dat fiind faptul că locuitorii din localităţile limitrofe oraşului se orientează către grădiniţele de oraş, în detrimentul celor la care sunt arondaţi.
Legea Educaţiei Naţionale prevede ca numărul de preşcolari dintr-o grupă să fie de maximum 20, însă realitatea din teren este departe de prevederile legale. Grădiniţele cu program prelungit sunt cele mai solicitate şi căutate unităţi de învăţământ preşcolar. La nivelul judeţului funcţionează 388 de grădiniţe, dintre care doar 21 cu program prelungit (doar una se află în mediu rural).
40 de copii în grupa mică
O cititoare a Monitorului a încercat să tragă un semnal de alarmă, sesizând că la una dintre grădiniţele din municipiul Suceava sunt peste 35 de copii în fiecare grupă. Din documentele trimise pe adresa redacţiei reiese că la grupele mici sunt înscrişi câte 38, respectiv 40 de preşcolari.
Anişoara Tîrnovan, fosta directoare a Grădiniţei „Prichindel” din Burdujeni, cea mai mare unitate preşcolară din judeţ, a menţionat: „Se trimit în fiecare an cereri către Inspectoratul Şcolar Suceava pentru a aproba funcţionarea grupelor cu un număr de copii peste limita legală. Cel puţin la <Prichindel>, media celor înscrişi era undeva la 32 de preşcolari, însă media celor care frecventează lunar este mult mai mică. Intervin îmbolnăviri, unii se mai retrag. Cadrele sunt suprasolicitate, ăsta e adevărul, pretenţiile şi aşteptările părinţilor sunt tot mai mari, însă problemele din sistem rămân”.
Aceasta a mai arătat că dintre cartierele municipiului, înBurdujeni este cea mai ridicată cerere pentru înscrierea la grădiniţe, însă solicitările sunt numeroase, peste capacitate, în toate unităţile din oraş.
Acolo unde se învaţă cu număr de preşcolari peste normă, răspunderea cade pe umerii educatoarei şi ai îngrijitoarei de la clasă. Nici părinţii nu sunt mulţumiţi, mai ales că în grupele supraaglomerate copiii dorm câte doi într-un pat, însă sunt dispuşi la compromisuri tocmai pentru ca cei mici să nu rămână pe dinafară.
„Nu aceasta este starea de normalitate, însă deja o tratăm ca şi cum ar fi. Ştim că în fiecare an numărul de înscrieri va fi mare. Într-adevăr, este o problemă care primează, dar la nivelul comunităţii, în prezent, nu se poate altfel. De ani de zile tot sperăm că lucrurile vor sta altfel. Numărul de copii într-o grupă ajunge şi la 38”, a arătat Marcela Matei, directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit „Gulliver” din cartierul George Enescu.
Deşi în localităţile urbane din judeţ putem vorbi de o criză a locurilor în grădiniţe, în unele sate numărul mic al populaţiei de vârstă preşcolară duce la desfiinţarea de grădiniţe (două doar în acest an, la Colonie - Fundu Moldovei şi Văleni Stânişoara – Mălini).