Una dintre cele mai reprezentative monumente ale municipiului Suceava – statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare, de pe platoul Cetăţii de Scaun, va fi restaurată de municipalitatea suceveană în regim de urgenţă.
Licitaţia de atribuire a lucrărilor a fost demarată deja, după cum a anunţat ieri primarul Ion Lungu, care vrea ca anul viitor acestea să fie finalizate.
„Lucrarea include atât statuia cu calul, cât şi soclul monumentului, cu basoreliefurile.
Ne dorim ca anul viitor să finalizăm această lucrare foarte importantă, mai ales că este vorba de o situaţie de forţă majoră – există riscul prăbuşirii basoreliefului sau a unor bucăţi de travertin, ar putea fi accidentaţi oameni acolo”, a precizat primarul Sucevei.
Între timp se lucrează la documentaţia necesară pentru licitarea unei alte lucrări care are strânsă legătură cu statuia – reabilitarea piaţetei din jurul acesteia.
Printre intervenţiile propuse se numără refacerea soclului cu plăci din travertin, reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor din bronz, montarea de sisteme de iluminat arhitectural şi ambiental, refacerea şi extinderea platformelor, inclusiv prin montarea de mobilier urban – bănci, jardiniere, arbori ornamentali şi realizarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.
Valoarea lucrărilor scoase acum la licitaţie este de 562.138 de lei fără TVA.
Primarul Sucevei a spus că proiectarea şi execuţia vor fi atribuite unui singur contractor, pentru a nu se mai ivi probleme precum la alte lucrări, în care deficienţele erau pasate între proiectanţi şi executanţi.
Statuia ecvestră din parcul Șipote este un monument din bronz, închinat marelui domnitor moldovean Ștefan cel Mare (1457 – 1504).
Monumentul, cu o înălţime totală de 23 de metri (inclusiv soclul) este amplasat în parcul Șipote, în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei, putând fi văzut din orice punct central al municipiului.
Din păcate, de la dezvelirea acestuia, pe 16 septembrie 1977 şi până acum, s-a înregistrat o degradare accentuată a acestuia, atât din cauza factorilor naturali, cât şi a intervenţiei umane, pe lângă exfolierea placajelor, prăbuşirea pardoselii platformei soclului şi a treptelor, cea mai gravă distrugere fiind desprinderea basoreliefului, cu risc de distrugere a acestuia.
Intenţia conducerii municipalităţii sucevene este ca toate aceste lucrări să fie finalizate anul viitor, când se sărbătoreşte împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.