Fostul campion la categoria grea la lupte greco-romane şi luptător MMA Ghiţă Ignat, alias „Ursul Carpatin”, şi-a ispăşit condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar al procurorilor DIICOT Suceava privind implicarea într-o reţea care scotea fraudulos bani din bancomate. Ghiţă Ignat a obţinut eliberarea condiţionată, iar ziua de 29 august a fost ultima de detenţie pentru el în Penitenciarul Botoşani. Poliţiştii suceveni l-au aşteptat însă chiar la poarta penitenciarului, de unde l-au dus direct în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Întâlnirea cu poliţiştii nu a fost deloc o surpriză pentru Ignat. Asta pentru că pe numele suceveanului în vârstă de 33 de ani există un mandat european de arestare emis de autorităţile britanice încă din anul 2013. Aşa cum sunt procedurile de extrădare dintre state, punerea în executare a mandatului a fost amânată până când Ignat şi-a ispăşit pedeapsa din România. Noile acuzaţii pentru care trebuie să răspundă Ghiţă sunt foarte grave: autorităţile britanice susţin că acesta a fost recuperator de datorii pentru un om de afaceri, condiţii în care este pus sub acuzare pentru răpire şi şantaj.
Faptele pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare
În dosarul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, Ignat a fost judecat şi găsit vinovat pentru că a fost complice, în vara anului 2010, la scoaterea din bancomate a aproximativ 150.000 de dolari australieni (circa 100.000 de euro) prin folosirea de dispozitive de skimming, care copiază banda magnetică a cardului introdus în bancomat, fiind folosită şi o cameră de luat vederi pentru a reţine codul PIN al cardului. Faptele au fost comise în special la ATM-uri din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.), iar, aşa cum arătau anchetatorii în rechizitoriu, rolul principal al lui Gheorghe Ignat era acela de „a sta de şase”, mai exact de a asigura paza, principalul autor al faptelor fiind un anume Cătălin Zamfirescu, din municipiul Braşov.
„Inculpatul Gheorghe Ignat a plecat în Australia în scopul comiterii de infracţiuni de criminalitate informatică, disimulându-l sub aparenta necesitate a efectuării de antrenamente în această ţară în vederea participări la gale tip MMA (arte marţiale mixte), dar şi pentru a vizita biserici româneşti aparţinând cultului baptist”, au arătat procurorii DIICOT.
Pentru faptele de mai sus, acesta a primit 4 ani de închisoare cu executare. Sentinţa definitivă din acest dosar a fost dată în iunie 2015.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi, tot la câte 4 ani de închisoare, alţi doi suceveni: Nicolae Sergiu Ceauşu, de 39 de ani, şi Ovidiu Ionuţ Ţilea, în vârstă de 31 de ani.
Ignat mai executase anterior şi perioade de arest preventiv în acest dosar, astfel că a avut dreptul de a solicita eliberarea condiţionată în luna august a acestui an.
Acuzat că a sechestrat, a dus cu forţa în pădure şi a agresat un datornic
Dacă pentru faptele amintite mai sus Ignat şi-a ispăşit pedeapsa, el va avea de acum de răspuns în faţa autorităţilor judiciare britanice, pentru fapte din anul 2007.
Victima este un cetăţean englez care ar fi datorat o sumă mare de bani unui arab, ce ar fi apelat la suceveanul Ignat,.
În februarie 2007, Ignat, care lucra ca bodyguard în Anglia, l-ar fi luat de la aeroport pe englezul în cauză şi l-ar fi sechestrat într-un autoturism, ameninţându-l cu acte de violenţă dacă nu restituie datoria arabului.
În septembrie 2007, „Ursul Carpatin” ar fi intrat în casa aceluiaşi cetăţean englez şi l-ar fi dus cu forţa într-o pădure, unde l-ar fi legat şi bătut.
În cazul acestor acuzaţii deosebit de grave ale autorităţilor din Marea Britanie, Ignat se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie.
Următorul pas în acest dosar va consta în extrădarea lui Ignat în Marea Britanie. Abia acolo acestuia îi vor fi comunicate oficial toate acuzaţiile, iar suceveanul va avea posibilitatea de a se apăra, dacă ia în calcul această variantă.
Ignat a devenit liderul „grupului de fraţi din Penitenciarul Botoşani”
În perioada în care a fost închis în Penitenciarul Botoşani, Gheorghe Ignat s-a remarcat ca lider al unui grup religios neoprotestant. Este vorba de „grupul de fraţi din Penitenciarul Botoşani”. Pe perioada cât a executat pedeapsa, fostul luptător MMA, alături de alţi deţinuţi, a primit inclusiv permise pentru a participa la slujbe în biserici neoprotestante.
Ignat a ţinut inclusiv cuvântări la slujbele la care a participat, în care a vorbit despre greşelile trecutului, despre credinţa sa şi a cerut iertare pentru el şi colegii care au greşit la un moment dat în viaţă. În perioada detenţiei acesta a fost foarte activ şi pe un blog, sub mottoul „Scrisorile lui Ghiţă Ignat din Penitenciar”.