Conducerea municipalităţii sucevene a semnat un document de susţinere a demersului civic "Împreună pentru A8", pentru realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.
„Este clar că Moldova este izolată. Vin şi ne dau lecţii alţii din afară, de prin Vest – Arad, Oradea, dar ei au problema infrastructurii rezolvată. Dacă am avea şi noi infrastructura rezolvată, cu totul altfel s-ar mişca lucrurile şi în mediul de afaceri, dar şi în turism. Trebuie să facem acţiuni mai ferme, să ne facem simţită prezenţa, pentru că altfel nu ne bagă nimeni în seamă”, a spus primarul Ion Lungu, ieri dimineaţă, precizând că a discutat problema şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Edilul sucevean a semnat recent pentru susţinerea proiectului civic "Autostrada Centenarului Marii Uniri", pentru realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.
„Avem obligaţia faţă de generaţiile viitoare să ne batem pentru aprobarea şi realizarea acestui proiect. Municipalitatea suceveană va avea reprezentanţi, în perioada 8-10 septembrie 2017, la evenimentul organizat pe distanţa Iaşi-Târgu Mureş, sub sloganul <Împreună pentru A8, Iaşi-Târgu Mureş>", a scris Ion Lungu pe contul său de socializare.
”Împreună pentru A8: Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş” este primul eveniment civic de anvergură organizat în Moldova.
Iniţiatorii acestuia consideră că Centenarul Marii Uniri ar trebui sărbătorit în 2018 prin semnarea contractelor de atribuire pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii A8.
Organizatorii îşi doresc ca evenimentul să fie unul cu impact pozitiv, atât asupra populaţiei, cât şi asupra autorităţilor, astfel încât să determine includerea în bugetul pe 2018 a fondurilor necesare demarării autostrăzii.
Acţiunea este una de anvergură şi presupune deplasarea cu mijloace motorizate, în coloană, pe ruta Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş, cu opriri în principalele localităţi de pe traseu şi cu organizarea de conferinţe de presă la Iaşi şi Tg. Mureş, precum şi a unui spectacol artistic în Piaţa Unirii, în data de 8 septembrie. La marş vor lua parte, după estimările prezente, un autocar şi un număr însemnat de autoturisme şi motociclete.
Organizatorii invită populaţia română şi maghiară din Harghita şi Mureş să se alăture demersului, în realizarea acestui proiect comun, care este benefic pentru toată ţara, dat fiind că Moldova şi cele două judeţe din Transilvania, Harghita şi Mureş, reprezintă aproximativ 25% din populaţia ţării.
Evenimentul se doreşte a fi un mod inedit, dar şi pragmatic de a atrage atenţia autorităţilor că sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, la 1 Decembrie 2018, ar trebui să însemne mai mult decât organizarea de concerte, depunerea de coroane, defilare şi exerciţii de imagine şi că este imperativ să implice demararea lucrărilor de construcţie la această autostradă, singurul lucru care poate rămâne mărturie a progresului, peste alte veacuri, pentru generaţiile viitoare.