Puţin peste o treime dintre şcolile din judeţul Suceava dispun de supraveghere video, cele mai multe dintre unităţile care sunt dotate cu sisteme de acest gen fiind în mediul rural.
De cealaltă parte, doar 16%din şcolile, liceele, colegiile şi grădiniţele din Suceava beneficiază de un paznic, se arată într-o evaluare realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, cu ocazia începutului de an şcolar.
Potrivit unui raport aferent anului şcolar 2016-2017,268 dintre unităţile de învăţământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, ceea ce reprezintă 34,5%, respectiv 57 în mediul urban şi 211 în mediul rural.
Menţionăm că în anul şcolar la care facem referire, Suceava figura cu 768 de unităţi de învăţământ (175 sunt situate în mediul urban şi 593 în mediul rural).
Pentru că paza trebuie asigurată din bugetul unităţilor de învăţământ, puţine sunt cazurile în care acestea au un paznic care să sporească siguranţa elevilor. Astfel, potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie, doar 123 din cele peste 750 de şcoli sunt asigurate cu pază umană, mai exact 16%, din care 66 în mediul urban şi 57 în mediul rural.
Decizia de a avea un paznic este luată de fiecare şcoală în parte
Unităţile de învăţământ nu au obligaţia de a asigura paza în unitate sau de a instala sisteme de supraveghere video. Decizia de a avea un paznic este luată de fiecare şcoală în parte, alături de comitetul de părinţi. Acest lucru face ca unităţile de învăţământ din mediul urban, cu bugete mai mari, să fie mai avantajate decât cele din mediul rural.
De asemenea, 12 unităţi de învăţământ preuniversitar nu au gard împrejmuitor, din care şase grădiniţe, cinci şcoli şi un liceu. 33 de unităţi şcolare sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător (19 grădiniţe, 12 şcoli gimnaziale şi două licee).
În funcţie de tipul unităţii de învăţământ, situaţia asigurării pazei umane şi dotarea cu sisteme video se prezintă astfel: 18% (nouă la număr) din licee şi colegii au asigurată pază umană şi doar 8% (patru) sunt dotate cu sisteme de supraveghere video; 18,4% (59) din şcolile gimnaziale au asigurată pază umană şi 45,3% (145) sunt dotate cu sisteme de supraveghere video; 11,8% (47) din grădiniţe au asigurată pază umană şi 29,8% (119) sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.
În vara acestui an, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, declara că ministerul de resort îşi propune ca în următorii doi ani să asigure supravegherea video a tuturor unităţilor şcolare din ţară.
„Ar fi ideal să avem supraveghere video cel puţin în perimetrul unităţilor şcolare, în curte, pe holuri, dar lucrul acesta necesită efort financiar. Sunt autorităţi locale care au făcut lucrul acesta. Siguranţa elevilor va fi mult mai mare dacă vom reuşi să facem supravegherea video în perimetrul unităţilor şcolare”, declara Pop.