Absolvenţii de gimnaziu care vor să înveţe o meserie se pot înscrie în continuare în învăţământul profesional. Sesiunea de toamnă a admiterii a început marţi, 29 august, iar elevii interesaţi se pot înscrie la unităţile de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă.
Potrivit centralizărilor Inspectoratului Şcolar Suceava, aproape 700 de locuri sunt disponibile în etapa a II-a de înscriere, în aproape toate liceele care organizează acest tip de clase.
Avantajele învăţământului profesional sunt destul de multe, printre ele regăsindu-se şi bursa profesională de 200 de lei, certificate de calificare profesională, posibilitatea efectuării de practică în condiţii de muncă reale etc.
Poate cel mai important, însă, este faptul că diploma obţinută de absolvenţi (atestatul de certificare profesională) este recunoscută atât în ţară, cât şi în Uniunea Europeană.
Aceste beneficii sunt evidenţiate şi de directorii liceelor, care duc muncă de convingere cu absolvenţii de gimnaziu care nu au fost admişi la liceu, pentru a opta pentru aceste clase de meseriaşi.
Cât priveşte învăţământul profesional dual, înscrierea în vederea admiterii este programată în zilele de29 şi 30 august, până la ora 15:00, în unităţile de învăţământ care au acest tip de ofertă şi care mai au locuri libere.
Şcolarizarea în învăţământul dual are o durată de trei ani şi include stagii de pregătire practică în cadrul societăţilor partenere, Ambro în cazul judeţului Suceava. Elevii beneficiază de o bursă lunară de 400 de lei (200 de lei de la sistemul de stat şi 200 de lei de la agentul economic), precum şi de alte facilităţi prevăzute în contract, cum ar fi: transport, cazare şi masă asigurate de operatorii economici în mod gratuit.
La clasa de învăţământ profesional dual din judeţ, cea pentru calificarea de operator în fabricarea celulozei şi hârtiei, s-au ocupat 16 din cele 25 de locuri.
Unde mai sunt locuri libere la profesională
Lista completă a specializărilor unde mai sunt locuri libere poate fi consultată pe pagina online a Inspectoratului Şcolar Suceava.
Locuri mai sunt în toate unităţile care organizează învăţământ profesional, cu excepţia Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni, care a organizat admitere pentru calificările Horticultor, Lucrător în agroturism şi Mecanic auto şi unde oferta a fost ocupată.
În municipiul Suceava, elevii se mai pot îndrepta către colegiile tehnice „Samuil Isopescu”, de Industrie Alimentară, „Petru Muşat”, „Al. I. Cuza” şi către Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, specializările propuse fiind: Bucătar, Comerciant, Frizer - coafor – manichiurist, Tâmplar, Mecanic auto, Lucrător hotelier, Brutar – patiser, Fierar betonist etc.
În municipiul Fălticeni, organizează clase de învăţământ profesional CT „Mihai Băcescu”, la Rădăuţi - Colegiul Tehnic şi CT „Andronic Motrescu”, la Siret – CT „Laţcu Vodă”, la Câmpulung Moldovenesc – Liceul Tehnologic Nr. 1 şi Colegiul Silvic „Bucovina”.
Locuri neocupate au mai rămas la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Liceul Tehnologic Cajvana, Liceul Tehnologic „Vasile Deac” Vatra Dornei, şi cele din Marginea, Pârteştii de Jos, Dumbrăveni, Iacobeni şi Solca.