Asociaţia persoanelor cu deficienţe de auz „Ascultă Viaţa!” a organizat, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special Bivolărie, în perioada 22-25 august, la Vicovu de Sus, atelierul de lucru „Rolul familiei în reabilitarea auditiv-verbală a copiilor cu implant cohlear”. Părinţii copiilor cu probleme de auz au învăţat noţiuni despre implantul cohlear, importanţa antrenamentului auditiv în cadrul procesului de reabilitare auditiv-verbală şi informaţii despre rolul lor de coterapeuţi. De asemenea, în cadrul acestui atelier ei au aflat care sunt procedeele practice de recuperare ce ajută la formarea competenţelor de comunicare a copiilor purtători de implant cohlear.
Workshopul face parte din proiectul „Bucuria Sunetelor”, finanţat de Fundaţia Orange, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet” - ediţia 2017, şi este realizat de Asociaţia persoanelor cu deficienţe de auz „Ascultă Viaţa!”, în parteneriat cu distribuitorii de implanturi cohleare, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi şi Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi. Atelierul de lucru a fost susţinut de Carmen Ştefănescu, profesor psihopedagog, cu o experienţă de 15 ani în reabilitarea copiilor cu implant cohlear şi lector la numeroase activităţi de pregătire a specialiştilor.
Cerc educaţional familie – copil - logoterapeut
Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă cu impulsuri electrice a nervului auditiv. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficienţa de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică.
„În toate etapele reabilitării, familia participă activ, fiind partener cheie şi având un rol esenţial şi o responsabilitate la fel de mare ca a specialiştilor. Copilul petrece cel mai mult timp în familie, interacţionând în cadrul acesteia, fără emoţia existentă în cazul prezenţei unor persoane din afara familiei. Prin crearea unui cerc educaţional familie – copil - logoterapeut în care fiecare este implicat şi responsabil, rezultatele nu vor întârzia să apară şi copilul va beneficia de o reabilitare optimă care îi va permite o integrare socio-profesională reală”, a afirmat Carmen Ştefănescu, profesor psihopedagog.
Seminarii şi ateliere pentru 120 de specialişti şi 50 de familii
Am aflat de la organizatori că Atelierul de lucru „Rolul familiei în reabilitarea auditiv-verbală a copiilor cu implant cohlear” completează seria activităţilor realizate în cadrul proiectului „Bucuria sunetelor”, respectiv amenajarea a două centre de intervenţie timpurie la Iaşi şi Vicovu de Sus, acreditarea unui curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din învăţământul de masă din întreaga ţară, organizarea de cursuri, seminarii şi ateliere pentru 120 de specialişti şi 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experţi străini, precum şi realizarea unei biblioteci online disponibile gratuit, ce cuprinde materiale în limba română privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.
„Ascultă Viaţa!”
Proiectul „Bucuria sunetelor” are o valoare totală de 239.640 de lei şi este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 167.770 de lei, în cadrul fondului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce aniversează anul acesta cinci ani de la înfiinţare, timp în care Fundaţia Orange a finanţat proiecte de educaţie, cultură şi sănătate în valoare de aproximativ două milioane de euro. Asociaţia „Ascultă Viaţa!” este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2007 pentru copiii cu pierdere severă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, Asociaţia „Ascultă Viaţa!” are 243 de membri din întreaga ţară: adulţi cu implant cohlear (IC), părinţii copiilor cu IC şi specialişti în acest domeniu. Misiunea Asociaţiei „Ascultă Viaţa!” este de a disemina informaţiile despre implantul cohlear şi terapia specifică de recuperare, de a informa, consilia şi oferi asistenţă persoanelor cu implant cohlear, candidaţilor şi familiilor acestora, de a promova drepturile persoanelor cu implant, precum şi acordarea de sprijin material pentru copiii cu IC, candidaţi şi familii, în scopul de a maximiza şansele de integrare socială a acestor copii.