Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, s-a confruntat, în ultimele două luni, cu un val de victime ale accidentelor rutiere. Şeful UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, a declarat, ieri, că din data de 1 iulie până în 28 august a.c., la miezul nopţii, în UPU au ajuns nu mai puţin de 180 de victime ale accidentelor rutiere. Dintre acestea, 137 au fost adulţi, iar dintre copii, patru victime au avut vârsta mai mică de 1 an. La polul opus, cel mai în vârstă pacient a avut 82 de ani. De altfel, printre victimele accidentelor rutiere din ultimele două luni, un număr semnificativ, 26 de persoane, au avut peste 60 de ani. De asemenea, cel mai mare număr de accidentaţi s-a înregistrat în rândul bărbaţilor, 104, comparativ cu 74 de femei.
Luna august a debutat cu mai multe accidente grave de circulaţie, în perioada 1-28 august a.c. fiind înregistrate 89 de victime în evidenţele UPU. Dintre acestea, 45 au avut nevoie de spitalizare. În cazul victimelor accidentelor rutiere din august, cel mai mult au avut de lucru medicii ortopezi ai Spitalului de Urgenţă – 14 victime, apoi neurochirurgii – 10 victime, chirurgii generalişti şi de chirurgie toracică – 10 victime. Trei pacienţi în stare foarte gravă au fost internaţi direct la Terapie Intensivă, iar opt copii au avut nevoie de intervenţia medicilor de la Chirurgie infantilă.
Dr. Liviu Cîrlan a arătat că cel mai mare număr de victime ale accidentelor rutiere, 27, s-a înregistrat în săptămâna 21-27 august. În săptămâna precedentă, 14-21 august, au fost 26 de victime, iar în perioada 31 iulie - 7 august au fost 22 de victime. Cea mai puţin sângeroasă săptămână a fost 7-14 august, cu ”doar” 12 victime.
Viteza excesivă şi indisciplina pietonilor, principalele cauze ale accidentelor rutiere
Într-o analiză a Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava, făcută publică recent, se arată că principalele cauze de producere a accidentelor de circulaţie grave de pe raza judeţului, în primele 6 luni ale acestui an, sunt: viteza excesivă şi neadaptată - 41 de accidente soldate cu şase persoane decedate şi 40 de persoane rănite grav; indisciplina pietonală - 32 de accidente soldate cu zece persoane decedate şi 22 de persoane rănite grav; depăşirile neregulamentare - 11 accidente soldate cu 13 persoane rănite grav; abaterile de la regulile de circulaţie ale bicicliştilor - 10 accidente în care au murit trei persoane, iar şapte persoane au fost rănite grav.
Conform raportului întocmit în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, între arterele cu risc de accidente în judeţ se remarcă DN 17, cu 14 accidente, în care au decedat şase persoane, alte 14 fiind grav rănite, urmat de DN 2, cu opt accidente, în care un om a murit şi alţi opt au fost grav răniţi. Pe DN 2E s-au produs nouă accidente, cu o persoană decedată şi nouă rănite grav, iar pe DN 2H s-au produs şase accidente soldate cu patru persoane decedate şi trei rănite grav.
În ceea ce priveşte localităţile în care s-au produs evenimente rutiere în primele şase luni ale anului, cele mai multe accidente au fost în municipiile Suceava (27), Rădăuţi (20) şi Fălticeni (19).