Direcţia de Sănătate Publică Suceava a sancţionat cu amenzi în valoare de 4.800 de lei mizeria din bucătăria pensiunii din Voroneţ unde s-au îmbolnăvit 10 turişti, săptămâna trecută. Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean, ne-a declarat, ieri, că bucătăreasa unităţii a fost amendată cu 800 de lei pentru lipsa de igienă a ustensilelor din blocul alimentar, iar administratorul pensiunii a primit o amendă de 3.000 de lei pentru neefectuarea operaţiunilor de dezinfecţie şi dezinsecţie şi una de 1.000 de lei pentru condiţiile de igienă proastă.
Rezultatele analizelor de laborator efectuate de DSP pe probele luate de la pensiunea din Voroneţ şi de la personalul de la bucătărie au evidenţiat că starea de igienă în blocul alimentar al restaurantului unităţii turistice era una precară. ”Mizeria a fost factorul determinant al toxiinfecţiei alimentare”, a arătat dr. Dinu Sădean, inspector-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava.
Analizele au indicat prezenţa unor enterobacterii şi a bacteriei Escherichia Coli în clătitele cu dulceaţă servite la cina din data de 21 august 2017 şi în ciorba de porc de la prânzul de a doua zi, enterobacterii fiind descoperite şi pe probele de sanitaţie prelevate de pe tocătorul de lemn şi cuţitul de tăiat legume din blocul alimentar.
Recomandare de dezinfecţie generală în blocul alimentar, din partea DSP
În probele coprologice ale bucătăresei, prin analizele de laborator s-au descoperit Escherichia coli enteropatogenă şi stafilococ, iar în cele ale unui ospătar, de asemenea Escherichia coli enteropatogenă. Analiza probei recoltate de pe tegumentele unui ajutor la bucătărie a arătat de asemenea enterobacterii, a declarat dr. Dinu Sădean.
Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava a precizat că, pe lângă sancţiuni, DSP a făcut şi recomandarea de efectuare a dezinfecţiei generale şi a dezinsecţiei, cu prelevare de probe şi recontrol bacteriologic, în cursul acestei săptămâni. Dr. Sădean a mai spus că ieri, când inspectorii sanitari au fost la pensiunea respectivă pentru a înmâna procesele-verbale de amendă şi planul de măsuri, ”era curat lună”.
Menţionăm că dezinfecţia generală în blocul alimentar presupune închiderea unităţii respective şi redeschiderea după ce recontrolul arată că starea de igienă este corespunzătoare. Având în vedere timpii necesari pentru analizele de laborator, complexul turistic s-ar putea redeschide la sfârşitul acestei săptămâni sau săptămâna viitoare, dacă rezultatele analizelor vor fi conforme.
Reamintim că şapte copii şi trei adulţi din Craiova, care făceau parte dintr-un grup de 30 de persoane venit în vacanţă la o pensiune din Voroneţ, au ajuns, marţea trecută, la spital cu toxiinfecţie alimentară. Este vorba despre copii cu vârste între 12 şi 17 ani şi de adulţi între 42 şi 56 de ani, care au făcut forme uşoare de boală. Cazul a fost anchetat epidemiologic de DSP.