Propunerea de construire a unei grădiniţe în curtea Şcolii Nr. 9 „Ion Creangă” din cartierul Obcini, contestată de o parte din cadrele didactice şi locuitorii cartierului, va fi dezbătută în şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava.
Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu vizează o aprobare de principiu pentru realizarea unităţii de învăţământ pentru preşcolari în locaţia respectivă, pentru a putea, în baza acesteia, să realizeze documentaţia necesară pentru atragerea finanţării europene, pe Axa Prioritară 4.
Mai exact, urmează să fie încheiat, prin licitaţie, un contract de prestări servicii de consultanţă pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice.
Investiţia este necesară, în condiţiile în care în cartierul Obcini nu există nici o altă unitate de învăţământ preşcolar cu program prelungit, ci doar una cu program normal, care nici nu poate prelua numărul foarte mare de solicitări.
„Am analizat toate variantele posibile, asta e singura care ne-a mai rămas. Dacă nu acţionăm acum, pierdem finanţarea europeană, prin care am face această investiţie necesară, cu o finanţare de numai 2% de la bugetul local. Construcţia noii grădiniţe nu va ocupa toţi cei 1.400 de mp disponibili acolo, ci undeva la 400 de mp, încât parcul ar putea rămâne întreg. Vom lua toate măsurile necesare pentru a afecta cât mai puţin spaţiul verde”, a concluzionat Ion Lungu.
Edilul sucevean a precizat că după ce va fi dată aprobarea de principiu, proiectanţii vor putea veni cu mai multe variante de amplasare a clădirii, pentru a fi aleasă cea care afectează cel mai puţin parcul.
Parcul respectiv, de pe un teren care aparţine municipalităţii, a fost creat prin plantarea de puieţi de arbori de către cadrele didactice şi elevi, astfel fiind obţinută şi prima titulatură de eco-şcoală din România, în 2002.