Perioada caniculară din ultimele zile, precum şi neglijenţa vecină cu inconştienţa de care dau dovadă anumite persoane au făcut ca numărul incendiilor de vegetaţie uscată să crească. Numai sâmbătă, în decurs de doar două ore, pompierii au fost chemaţi să intervină în două situaţii de acest fel.
Primul incendiu s-a înregistrat în zona Casei de Apă din Burdujeni sat. La sosirea echipajului de pompieri din cadrul ISU „Bucovina” Suceava ardea o suprafaţă de aproximativ de 20 de ari.
În urma verificărilor efectuate de reprezentanţii ISU Suceava s-a stabilit ca sursă de aprindere a vegetaţiei „o ţigară aprinsă, aruncată în mod întâmplător”.
Tot sâmbătă, poliţiştii de la Secţia 3 Rurală Marginea au fost alertaţi despre un incendiu de vegetaţie uscată în Burla. Aceştia au anunţat pompierii, care au trimis un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi, reuşindu-se stingerea incendiului într-un timp relativ scurt.
A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de 3 ha, iar cauza de producere a incendiului a fost stabilită de pompieri ca fiind „focul deschis” în spaţii deschise.
Cei care provoacă incendii pot încasa amenzi usturătoare
Pompierii atrag atenţia că amenzile pe care le pot primi cei care provoacă astfel de incendii sunt consistente. Cele mai mari contravenţii sunt în cazul incendiilor care ameninţă fondul forestier. În aceste situaţii, persoanele fizice sunt pasibile de sancţiuni pecuniare între 3.000 şi 6.000 de lei, în timp ce amenda pentru persoanele juridice este între 25.000 şi 50.000 de lei.
Reprezentanţii ISU Suceava au mai amintit că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
Cerinţe către suceveni
Pentru a evita momentele de panică şi pentru a restrânge la maximum posibilitatea producerii de pagube materiale sau pierderea de vieţi omeneşti, pompierii suceveni spun că trebuie respectate o serie de reguli. Măsurile stipulate de pompieri sunt următoarele:
- să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
- să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc.);
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
- să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;
- să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;
- educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.