Prima încercare a municipiului Suceava de a deveni Capitala Tineretului din România în 2018 nu a fost încununată de succes.
Pentru acest titlu, dar și pentru premiul de 50.000 de Euro oferit de Banca Comercială Română (BCR), co-inițiator al programului, au concurat șapte mari orașe din țară - Alba Iulia, Baia Mare, Galați, Iași, Ploiești, Satu Mare și Suceava.
În finală s-au calificat doar Iași, Baia Mare și Satu Mare, câștigătorul urmând să fie anunțat la mijlocul lunii noiembrie, în cadrul Summit-ului Tinerilor desfășurat la Bacău. ONG-urile sucevene care au inițiat candidatura au căpătat mai multă experiență în derularea unui astfel de proiect, ceea ce ar putea fi de folos în competițiile viitoare.
Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital – www.europeanyouthcapital.org), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.
Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.
Primul oraș din România care a purtat acest titlu și și-a asumat pionieratul acestui program a fost Timișoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de Bacău, oraș desemnat în urma organizării unei competiții și care va deține titlul de Capitala Tineretului din România până pe 1 mai 2018.
Ediția din 2017 a programului se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.