Inspectorii de muncă suceveni au amendat, luna trecută, 11 angajatori din judeţ la care au găsit muncitori care lucrau la negru. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că amenzile aplicate celor 11 firme, la care au fost găsiţi tot atâţia muncitori fără forme legale, au o valoare totală de 60.000 de lei. Romeo Butnariu a spus că pe parcursul lunii iulie a.c., inspectorii de muncă suceveni au efectuat 305 controale, din care 214 în domeniul relaţiilor de muncă şi 91 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 158 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 184.100 lei.
Șeful ITM Suceava a spus că în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 214 controale, în urma cărora s-au aplicat 80 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 158.100 de lei.
El a arătat că în total au fost depistate 66 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 11 fără forme legale, o persoană care avea contract individual de muncă ce nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, și alte 54 de persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal.
Printre deficienţele constatate se mai numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară sau dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.
Romeo Butnariu a mai spus că și în domeniul sănătăţii și securităţii în muncă au fost efectuate 91 controale, în urma cărora s-au aplicat 78 de sancţiuni contravenţionale, iar valoarea amenzilor a fost de 26.000 de lei. El a spus că principalele probleme și deficienţe semnalate au fost neaplicarea unei metode sigure și corespunzătoare de exploatare minieră de suprafaţă, neefectuarea supravegherii medicale periodice pentru toţi lucrătorii, lipsa mijloacelor colective de protecţie pentru prevenirea căderii de la înălţime sau nedesemnarea lucrătorilor pentru asigurarea măsurilor de prim ajutor.
Pe de altă parte, Romeo Butnariu a declarat că la data de 1 august 2017, în judeţul Suceava erau 127.210 contracte individuale de muncă active, din care 119.084 pe durată nedeterminată și 8.126 pe durată determinată.