În ziua de 24 august 2017, la Mănăstirea Bogdana – Rădăuţi a avut loc conferinţa pentru lansarea proiectului „Restaurarea, Conservarea Patrimoniului Cultural la Mănăstirea Bogdana”, un proiect care de multă vreme era aşteptat pentru a fi implementat.
La acest moment important au participat Arhim. Justin Dragomir - stareţul Mănăstirii Bogdana, pr. Adrian Bogdan Pojoga - manager proiect, Doina Iacoban din partea Regional Consulting Suceava, Nistor Tatar – primarul municipiului Rădăuţi, reprezentanţi ai presei locale.
În cuvântul de deschidere pr. Adrian Bogdan Pojoga, manager proiect, a prezentat „Obiectivul general al proiectului”, şi anume valorificarea patrimoniului cultural al municipiului Rădăuţi prin reabilitarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Bogdana, adică a Bisericii „Sf. Nicolae”, a Clopotniţei şi Sediului administrativ (fosta casă parohială), căruia i se va schimba destinaţia în muzeu şi transformarea sa într-un promotor al culturii româneşti. În cuvântul său a menţionat şi valoarea totală a proiectului, care este de 21.286.342,92 de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă 20.851.981,52 de lei, cea mai mare sumă ce putea fi accesată. De asemenea, a menţionat că perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni şi că grupul ţintă principal vizat este alcătuit în cea mai mare măsură de turişti, vizitatori, enoriaşi şi orice alte persoane interesate de turismul cultural religios.
Pentru cei prezenţi la această conferinţă de presă, la invitaţia Prea Cuviosului Părinte Arhim. Justin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana, diac. prof. dr. Vasile M. Demciuc de la Facultatea de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a prezentat argumentele ştiinţifice pentru care Biserica „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Bogdana Rădăuţi a trebuit să fie selectată în cadrul Programului Operaţional Regional cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. După ce a arătat că această biserică este pentru noi românii un adevărat Panteon, pentru că aici sunt înmormântaţi primii cinci domnitori ai Ţării Moldovei - Bogdan I, Laţcu, Petru I, Roman I şi Ştefan I, înţelegând prin aceasta unitatea şi continuitatea dinastiei moldoveneşti de la Bogdan I la Alexandru cel Bun – a subliniat faptul că Biserica „Sf. Nicolae” ilustrează din punct de vedere arhitectonic o etapă occidentalizantă cu ecouri ale arhitecturii apusene, ale planului şi spaţiului bazilical. Bogăţia patrimoniului cultural făurit în această mănăstire, astăzi disipat în muzeele laice şi ecleziastice din ţară, merită a fi adus aici unde a fost făurit şi făcut cunoscut generaţiilor care vor urma, şi expus în Muzeul ce se va organiza cu această ocazie, astfel încât versurile „Rămâneţi în umbră sfântă, / Basarabi şi voi Muşatini / Descălecători de ţară / Dătători de legi şi datini” să fie întărite de respectul nostru pentru ceea ce ne-au lăsat.
Părintele arhimandrit Justin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana, a spus de la început că este stăpânit de o emoţie şi o bucurie aparte că a reuşit după atâtea încercări să vadă că acest proiect a fost aprobat şi iată că începând de acum va fi în derulare, menţionând că mijlocitor în rugăciuni au fost Sf. Ierarhi Leontie de la Rădăuţi şi Sf. Ierarh Teodosie, Sf. Ierarh Iacob Putneanul, foşti episcopi de Rădăuţi. Deşi mai bine de două veacuri mănăstirea a fost închisă, începând din timpul stăpânirii habsburgice, această sfântă mănăstire a devenit din nou loc de linişte duhovnicească pentru credincioşii din această zonă din 1991, odată cu redeschiderea sfintei mănăstiri.
În cuvântul său, doamna Doina Iacoban, director Regional Consulting Suceava, a menţionat încă o dată importanţa faptului că Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 - Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, a înţeles şi a aprobat finanţarea acestui proiect ale cărui obiective vor arăta încă o dată întregii lumi bogăţia spirituală a acestui loc binecuvântat de Dumnezeu.