Șapte copii şi trei adulţi din Craiova, care fac parte dintr-un grup de 30 de persoane venit în vacanţă la o pensiune din Voroneţ, au ajuns, marţi seara, la spital cu toxiinfecţie alimentară. Este vorba despre copii cu vârste între 12 şi 17 ani şi de adulţi între 42 şi 56 de ani, care au făcut forme uşoare de boală. Direcţia de Sănătate Publică Suceava a declanşat o anchetă epidemiologică în acest caz,
Șeful Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean, ne-a declarat, ieri, că cele zece persoane fac parte dintr-un grup format din 25 de copii şi cinci adulţi, din Craiova, venit în excursie în judeţul Suceava. Grupul a fost cazat la o pensiune din Voroneţ, iar masa le-a fost servită la o altă pensiune, din aceeaşi zonă.
Dr. Sădean a afirmat că în cursul serii de marţi zece persoane s-au prezentat la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, iar două dintre acestea, un adult şi un copil, au fost transferate la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava pentru că prezentau simptome digestive mai accentuate.
Pacienţii au primit tratament de reechilibrare perfuzabil şi tratament de susţinere în spitalele din Gura Humorului şi Suceava, niciunul neavând nevoie de internare.
În prezent, starea lor de sănătate este bună.
DSP face analize de laborator atât la alimentele suspecte, cât şi bucătarilor şi ospătarilor
Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică a precizat că inspectorii sanitari au prelevat, ieri, atât probe din alimentele servite la cina din data de 21 august, cât şi la micul dejun şi prânzul din 22 august, întrucât primele simptome ale bolii s-au manifestat, marţi, începând cu orele 18.30-19.00. Turiştilor craioveni li s-a servit caşcaval pane şi clătite cu dulceaţă, la cină, crenvurşti şi caşcaval la mic dejun şi ciorbă de porc, pulpă de pui cu orez şi îngheţată, la prânz.
Inspectorii sanitari au mai recoltat probe de apă şi 10 teste de sanitaţie de la bucătăria restaurantului, iar la nouă membri ai personalului de la bucătărie şi cel de deservire li se vor lua probe de scaun în vederea efectuării coproculturii, trei zile consecutiv.
Doctorul Sădean a declarat că după controlul efectuat ieri s-a încheiat un proces verbal de constatare şi s-au solicitat firmei mai multe documente (examenele medicale ale personalului, dovada efectuării cursurilor de igienă etc.), care urmează să fie prezentate DSP Suceava.
“În funcţie de rezultatele analizelor de laborator se vor stabili măsuri şi eventuale sancţiuni”, a mai spus dr. Dinu Sădean.
Rezultatele analizelor vor fi cunoscute în 48-72 de ore.