Aproape o treime dintre candidaţii care s-au înscris pentru a susţine a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat (matematică sau istorie) au absentat de la testarea de miercuri.
Astfel, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, „din cei 771 de elevi înscrişi pentru a susţine proba, 543 au fost prezenţi (449 - matematică, 94 - istorie) şi 228 sunt absenţi (176 - matematică, 52 – istorie)”.
Miercuri a fost programată proba la matematică şi cea de istorie din cadrul examenului de bacalaureat, în funcţie de profilul pe care liceenii l-au urmat în anii de liceu. Absolvenţii de la profilul real, de la filiera tehnologică sau profilul pedagogic au susţinut examenul scris la matematică, în timp ce candidaţii de la uman sau vocaţional au dat examen la istorie.
La matematică, subiectele au avut două niveluri de dificultate.
La istorie, la primul subiect, elevii au avut de rezolvat şapte cerinţe pornind de la textele lui F. Constantiniu - „O istorie sinceră a poporului român” şi C.C. Giurescu - „Istoria românilor”. Subiectul al II-lea a avut şase cerinţe formulate pe baza unui fragment din „Istoria României”.
La subiectul al III-lea, candidaţii au prezentat un eseu despre statul român în perioada postbelică, ţinând cont de mai multe subpuncte.
Vineri are loc ultima probă
Astăzieste programată proba la alegere a profilului şi specializării. 783 de candidaţi sunt aşteptaţi în cele patru centre de examen (biologie – 388, geografie – 208, logică, argumentare şi comunicare – 127, informatică – 17, sociologie – 15, fizică – 13, psihologie – 8, economie – 4, filosofie – 2, chimie – 1).
După probele scrise, urmează cele de evaluare a competenţelor, astfel: pe 25 august, vineri, şi 28 august, luni, este programată evaluarea competenţelor lingvistice în limba română, iar pe 28 august are loc evaluarea competenţelor în limba maternă. Competenţele digitale vor fi evaluate pe 29 şi 30 august. Pe 30 şi 31 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
În premieră, în acest an, examenul maturităţii începe cu probele scrise şi nu cu cele de evaluare a competenţelor, aşa cum a fost până în prezent.
Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00-20:00) au loc în data de 1 septembrie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 6 septembrie.
În conformitate cu prevederile metodologice, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.