Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 aug 2017 - Anul XXII, nr. 188 (6604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Inconştienţă

Pericol iminent de pestă africană, dar autorităţilor locale puţin le pasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Una dintre cele mai grave boli infecţioase ale porcilor, pesta africană, a fost confirmată în România, la Satu Mare, ceea ce face ca autorităţile sanitar-veterinare să fie în alertă maximă. Boala produce pagube economice imense, inclusiv prin restricţiile la export, şi din acest motiv Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi factorii guvernamentali au luat decizia ca judeţele care au graniţă cu Ucraina şi Republica Moldova să facă o simulare privind pesta porcină, în aşa măsură încât autorităţile să fie pregătite, atunci când boala va apărea, pentru a verifica modul cum se adoptă decizia cu privire la aplicarea măsurilor de control, cum se stabilesc sarcinile de sprijin ale instituţiilor deconcentrale şi ce responsabilităţi revin fiecăreia în stoparea evoluţiei bolii. De asemenea, exerciţiul de simulare ar fi trebuit să arate cum se face supravegherea animalelor susceptibile din zona respectivă: cine şi ce execută, de cât personal este nevoie, de unde este luat acest personal, care sunt măsurile de prevenire a difuzării virusului din zona infectată şi alte aspecte practice legate de rolul şi locul fiecărei instituţii în parte. În acest scop, Prefectura şi Direcţia Sanitar Veterinară Suceava au convocat pentru ieri, la ora 11.00, la Palatul Administrativ, reprezentanţii primăriilor, medicii veterinari de liberă practică, administratorii fermelor de porci şi ai fondurilor de vânătoare şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate cu atribuţii în astfel de situaţii. Din 114 primării, au avut ieri reprezentanţi în sală doar 36. Nici la medicii veterinari prezenţa nu a fost cu mult mai bună, au venit doar din 50 de localităţi. Din şapte administratori de ferme de porci, au venit doar patru, iar gestionari ai fondurilor de vânătoare au fost 11, din 18.

 

”Este inevitabil să apară boala, pericolul este iminent”, a avertizat prefectul Mirela Adomnicăi

La absenţa masivă adăugăm şi lipsa de respect faţă de prefectul Mirela Adomnicăi, faţă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Niţă, faţă de adjunctul ISU, col. Costică Ghiaţă, şi de directorul DSVSA, dr. Ioan Corduneanu, precum şi faţă de toţi cei prezenţi în sală, lipsă de respect şi bună cuviinţă manifestată prin întârziere şi lăsarea telefoanelor mobile deschise. Timp de o oră de la începerea întrunirii, întârziaţii au tot venit în sală, deranjând prezentarea. Reprezentantul Primăriei Buneşti nu numai că a ajuns după ora 11.00, dar a mai şi trântit cu putere uşa de la intrare.

”Simularea” a constat în prezentarea unui prezumtiv caz de boală apărut într-o comună din judeţ, de către dr. Corduneanu, şi câteva observaţii făcute de prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreşedintele CJ, dr. veterinar Gheorghe Niţă, şi de şeful Colegiului Medicilor Veterinari, dr. Petrea Dulgheru, în rest, nimeni din sală nemanifestând vreo curiozitate specială faţă de cele arătate.

”Este inevitabil să apară boala, pericolul este iminent”, a avertizat prefectul, subliniind că rolul autorităţilor locale este de a face astfel încât să limiteze răspândirea virusului şi, implicit, pierderile.

Dr. Corduneanu a precizat că pentru judeţul Suceava riscul cel mai mare este reprezentat de porcii mistreţi din Ucraina, ”care în căutare de hrană pot să ajungă până la Dolhasca”, precum şi de alimentele aduse din ţara vecină. Resturile alimentare şi căutătorii prin gunoaie sunt, de asemenea, factori de risc. ”La Satu Mare boala a fost adusă prin alimente din Ucraina, deşi proprietarii gospodăriei respective nu au fost niciodată în Ucraina”, a spus dr. Corduneanu.

Ceea ce trebuie să ştie crescătorii de porci este că pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

 

Cum vă puteţi proteja animalele de boală

Pentru a proteja animalele de această boală, crescătorii trebuie să respecte câteva reguli simple, recomandate de veterinari: să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care umblă pe stradă; este recomandat să amplaseze o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică la intrarea în adăpost, pentru dezinfecţie; porcii să fie ţinuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de gospodărie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici.

  Nu este recomandată hrănirea animalelor cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă să nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.

”Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi”, mai recomandă medicii veterinari.

Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul în care la porcii din gospodărie observaţi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;  temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificaţi în Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pericol iminent de pestă africană, dar autorităţilor locale puţin le pasă.
 Vizualizări articol: 1620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pericol iminent de pestă africană, dar autorităţilor locale puţin le pasă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată fină cu pește afumat Dacă ne-am cam săturat de ”salade de boeuf”, această rețetă poate fi o descoperire care ne va încânta. Desigur, dacă ne plac peștele afumat și maioneza. Se face la fel de repede ca o simplă salată orientală, dar cu siguranță... Citeşte