Ediţia din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” a bătut recordul de participanţi. Aproape 23.000 de persoane au fost prezente la Cetatea de Scaun a Sucevei, în perioada 17-20 august, la cel mai mare eveniment medieval din ţară, cu 10.300 mai multe faţă de ediţia de anul trecut. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a arătat că la Cetatea de Scaun a Sucevei în cele patru zile de festival au fost tăiate 22.853 de bilete, cu 82,5% mai multe faţă de 2016. El a subliniat că încasările la Muzeul Bucovinei s-au cifrat la 140.000 de lei. Flutur a catalogat drept un mare succes ediţia din acest an a Festivalului Medieval, a XI-a, la care au participat 29 de trupe cu peste 400 de actori, anunţând pentru 2018, anul Centenarului, o ediţie mult mai tare.
„Deja am discutat cu cei de la Muzeul Bucovinei ca pentru 2018 să aducem mai multe trupe străine. Şi-au anunţat deja intenţia de a participa trupe din Cehia, Polonia, Italia şi Bulgaria, în afară de cele care au fost acum din Serbia, Ucraina şi Ungaria. Vom face o organizare pe trei piloni, Suceava, Soroca şi Hotin. Anul viitor este Centenarul şi ne dorim să dăm o dimensiune mai mare Festivalului Medieval, dar în primul rând Festivalului Ştefanian, care va trebui să înceapă mult mai devreme. Avem tot anul evenimente, începând cu data de 10 ianuarie:lupta de la Podu Înalt, apoi pe 10 februarie: 630 de ani de la atestarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, după care avem mai multe evenimente legate de expoziţia <Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie> şi de participarea ei la Iaşi, Bucureşti, Sibiu şi Alba Iulia. O să facem parteneriat cu Consiliul Raional Soroca şi cu Consiliul Regional Cernăuţi, cu cei de la Hotin, să organizăm în comun aceste evenimente”, a declarat Flutur.
Flutur, supărat de zgomotul manelelor de la unele terase
Gheorghe Flutur a avut şi o mică nemulţumire, şi anume aceea că atmosfera festivalului a fost afectată de „zgomotul manelelor de la unele terase” de pe platoul Cetăţii de Scaun. „Sigur că pe ici, pe acolo poate zgomotul manelelor de la unele terase care nu au înţeles că ele trăiesc datorită cetăţii şi că ar trebui să aibă o minimă decenţă, măcar când se desfăşoară acest festival să lase manelele să se odihnească, asta poate fi ceva dureros, dar eu sper să înţeleagă pentru perioada următoare”, a spus şeful administraţiei judeţene.
Gheorghe Flutur a ţinut să mulţumească Muzeului Bucovinei pentru implicarea în organizarea Festivalului Medieval şi în special directorului Emil Ursu, angajaţilor din Consiliul Judeţean, dar şi celor de la Poliţia Locală, Poliţia Rutieră, Jandarmerie şi ISU, care prin aportul lor au făcut ca festivalul să se desfăşoare fără evenimente nedorite.