Peste 40 de automobile care mai de care mai cochete au participat, ieri, la o paradă a maşinilor retro desfăşurată pe esplanada din centrul municipiului Suceava. Sucevenii au avut parte de un adevărat regal al automobilelor retro, fără nici o exagerare, gama de maşini expusă fiind extrem de variată. S-au remarcat de asemenea şi multe modele de lux, maşini în valoare de zeci de mii de euro, semn că pasiunea sucevenilor pentru automobilele de epocă se află la un nivel ridicat, fapt confirmat de altfel şi de statisticile Retro Mobil Club România, unde Suceava stă cel mai bine din Moldova ca număr de membri şi maşini deţinute.
Evenimentul retro de ieri a cuprins şi o paradă pe străzile municipiului Suceava, care a atras un public numeros.
Cum a ajuns „Retromobil la Cetate” în centrul Sucevei
Iulian Todirică, preşedintele filialei Suceava a Retro Mobil Club România, a explicat că evenimentul de ieri a figurat în calendarul anual al evenimentelor de gen ca prima ediţia a „Retromobil la Cetate”. Intenţia este ca în fiecare an, în august, să fie organizată câte o paradă a maşinilor retro în faţa Cetăţii de Scaun a Sucevei. În acest an, având în vedere afluenţa de public prilejuită de Festivalul Medieval, parada retro nu s-a putut desfăşura în zona Cetăţii de Scaun a Sucevei, astfel că s-a apelat la varianta cu centrul oraşului. O decizie foarte inspirată, mai ales că în ultimii ani toate evenimentele retro din municipiul Suceava au fost organizate doar la Iulius Mall Suceava.
Todirică: „Este incredibil şi fascinant cât de mult s-a dezvoltat această pasiune la Suceava”
Iulian Todirică a făcut o interesantă analiză a modului în care au evoluat paradele de maşini retro din judeţul Suceava, în legătură directă cu creşterea numărului de colecţionari: „Am revenit după mulţi ani în centrul Sucevei. Îmi aduc aminte că în anul 2011 am participat la primul eveniment retro din centrul Sucevei şi atunci erau 11 maşini, din care zece erau Dacii 1300 şi una o Dacia 1100. Acum am ajuns la 43 de automobile dintr-o gamă extrem de variată, este incredibil şi fascinant cât de mult s-a dezvoltat această pasiune la Suceava, într-un timp relativ scurt”.
De la modele de lux la Trabant şi Dacie, ultimele cu nimic mai prejos din punct de vedere al stării tehnice
La expoziţia de ieri, urmată de parada de pe străzile Sucevei, au putut fi admirate un Singer din 1952, maşină unicat în România, Volvo 544 din 1962, Ford Mustang (1966), Fiat 850 (1966), Opel Rekord (1967), Fiat 1800 (1967), Triumph MK 4 (1969), MG din 1972, Bentley Mulsonne din 1978, Jaguar, Daimler sau Cadillac Eldorado.
Au mai putut fi admirate VW-uri „Broscuţă”, Mercedes „Coadă de Rândunică”, un Wartburg vopsit alb-albastru, model vechi, fabricat în 1961, toate maşini care au făcut istorie la vremea lor.
Bine reprezentate şi cu nimic mai prejos au fost şi maşinile care au scris istorie în România decenii la rând, Daciile 1100, 1400 şi mai ales modelul 1300, toate în stare impecabilă şi atestate ca vehicule istorice.
Foarte bine reprezentate au fost şi de această dată şi Trabanturile, în mai multe variante, inclusiv unul decapotabil, care face furori la nunţile pentru care este închiriat.
Iulian Todirică, în calitate de organizator al evenimentului de ieri, a ţinut să sublinieze că parada de pe străzile oraşului a fost greu de organizat, fiind nevoie de foarte multe aprobări, greu de obţinut. El a ţinut să-i aducă mulţumiri speciale lui Costel Berariu, care s-a ocupat de formalităţile necesare organizării evenimentului retro.