Zi de sărbătoare duminică la Dolhasca, unde sute de credincioşi din oraş şi din împrejurimi au asistat la slujba de sfinţire a primei unităţi spitaliceşti ridicate cu ajutorul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Noua unitate medico-socială ”Sfântul Gheorghe” din Dolhasca va oferi servicii spitaliceşti în diferite specialităţi medicale şi va deservi peste 10.000 de locuitori. Noul spital va funcţiona pe locul unde a funcţionat până la începutul anilor ‘90 Spitalul Dolhasca, o anexă a Spitalului Municipal Fălticeni, care a fost refăcut în totalitate, modernizat şi extins.
Acest important proiect pentru comunitate a fost iniţiat în anul 2004 şi în mare parte a fost realizat prin strădania părintelui Gheorghe Saftiuc, de la Parohia ”Învierea Domnului” din Dolhasca, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Gheorghe Saftiuc a preluat atunci o clădire în stare jalnică, fără acoperiş, cu geamuri sparte şi uşi distruse, şi a transformat-o într-una modernă şi funcţională, a cărei sfinţire a avut loc duminică dimineaţă, începând cu ora 09.00.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Pimen
ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a fost aşteptat de la primele ore ale dimineţii de credincioşi şi ceilalţi preoţi care au oficiat slujba de sfinţire, în frunte cu preotul Gheorghe Saftiuc. În atmosferă de sărbătoare, preoţii în frunte cu arhiereul au oficiat sfinţirea Paraclisului ”Sfântul Gheorghe”, ridicat în curtea spitalului, după care au intrat pe rând în spaţioasele încăperi ale noului spital, pentru a sfinţi noua clădire ridicată cu atâta trudă pentru comunitate.
Noul spital, primul inaugurat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, dispune de 35 de paturi şi e deservit de medici, asistente medicale şi infirmiere. În afara spaţiilor spitaliceşti, au mai fost construite spaţii în care va fi montată noua aparatură, în care poate funcţiona un laborator de analize, precum şi spaţii destinate locuinţelor pentru medici. Interiorul spitalului este realizat după ultimele standarde, cu băi moderne şi apă curentă, adusă de la mare adâncime, cu mobilier şi aparatură modernă şi trasee privind alimentaţia şi curăţenia spitalului conform reglementărilor actuale. Spitalul este deservit de două centrale termice pe lemne şi o sursă de energie electrică autonomă, compatibilă cu nevoile unităţii.
Bucuroşi de noua investiţie, oamenii din comunitate au ţinut să fie prezenţi la slujbă
Câteva sute de credincioşi din Dolhasca şi împrejurimi au asistat cu bucurie la slujba de sfinţire a noului spital. Ei sunt convinşi că noul centru medico-social le va alina multora suferinţele şi i-au mulţumit prin prezenţa lor preotului Gheorghe Saftiuc, care prin munca sa a făcut posibilă realizarea acestui vis. Maria Mancaş, o credincioasă din Fălticeni, a fost impresionată de noua realizare şi ne-a spus: ”Cred că pentru orice comunitate un spital e lucru mare, la vremurile actuale. Pentru că în fiecare comunitate sunt oameni şi copii bolnavi şi este o mare necesitate. Felicitări părintelui că s-a implicat şi a reuşit să construiască aşa ceva”. Anişoara Diaconescu, din Dolhasca, a ţinut să ne transmită: ”Vai, e o mană cerească pentru noi. Foarte bine că a făcut acest spital, chiar trebuia. Pentru orice, pentru o tensiune, o perfuzie, o injecţie, trebuia să ajungem la Fălticeni.”
Cei mai mulţi dintre localnici văd această realizare ca fiind o contribuţie personală a preotului Gheorghe Saftiuc, care prin munca sa a făcut totul posibil. Rodica Bârleanu a ţinut să adauge: ”Avem un preot vrednic, ferice de el şi de părinţii care l-au crescut. Un preot foarte bun. Bun gospodar şi bun slujitor al Sfântului Altar. Toate meritele le are. Spitalul va fi bun pentru toată lumea. Este foarte mare localitatea noastră şi este un sprijin pentru toată lumea, sunt foarte mulţi bătrâni neajutoraţi şi dumnealui îi ajută pe toţi. Şi băiatul lui tot la fel este, un foarte bun preot. Şi foarte mult tineret a luat exemplul bun de la dumnealui.”
Petru Furnică, un bătrân de 85 de ani, ne-a spus zâmbind: ”Părintele Saftiuc a făcut o mare bucurie oamenilor. A adus aici din nou spitalul, cu tot ce trebuie, şi oamenii sunt foarte liniştiţi. La toată treaba asta au participat toţi la care s-a apelat, mai puţin primăria, ei nu prea. Dacă era primăria în concordanţă cu biserica, se făcea şi mai mult.” Au fost sfinţite apoi cabinetul stomatologic, farmacia, precum şi troiţa din curtea noului spital, după care credincioşii au asistat la Sfânta Liturghie.
Spitalul din Dolhasca, prima unitate medicală ridicată prin contribuţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor
Noua unitate medico-socială ”Sfântul Gheorghe” din Dolhasca reprezintă prima unitate spitalicească a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Lucrările de reabilitare şi reconstrucţie a spitalului au beneficiat de binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care în cuvântarea de încheiere a ţinut să le mulţumească preotului Gheorghe Saftiuc şi familiei sale pentru neoboseala de care au dat dovadă: ”Iubiţi credincioşi, este un moment de bucurie sufletească, un moment de cercetare a cugetelor noastre ca să fim darnici, buni la inimă şi îngăduitori pentru cei din căminele de bătrâni, din căminele de copii şi din centrele, adăposturile spitaliceşti. Iar părintele Saftiuc, maica preoteasă şi fiul lor Mihai sunt oameni îngăduitori şi de ajutor, făcând peste puterile lor ceea ce au trebuit să facă pentru binele oamenilor.”
De mulţumiri au avut parte şi cei din conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi preotul Gheorghe Saftiuc, din partea lui Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, care a vorbit despre importanţa acestui spital şi serviciile medicale oferite comunităţii: ”Prima unitate medicală a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor va oferi servicii spitaliceşti în mai multe specialităţi medicale, conform standardelor în domeniu.”
O clădire care stătea să cadă, transformată în ani de muncă într-un spital modern
Ideea renaşterii spitalului din Dolhasca a apărut în urmă cu mai mulţi ani, când preotul Gheorghe Saftiuc nu a putut privi cu nepăsare cum clădirea unei şcoli părăsite şi cea a fostului spital stăteau să se prăbuşească în apropierea locuinţei sale. A început atunci cu renovarea vechii şcoli, pe care a transformat-o în Casa de Copii ”Sfântul Gheorghe” şi unde 20 de copii au regăsit căldura familiei pierdute. Cum clădirea fostului spital din Dolhasca se năruia de la o zi la alta, cu binecuvântarea Înaltului Pimen şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, părintele a luat imobilul lăsat în paragină şi şi-a propus să-l redea comunităţii. S-a gândit atunci la localnici, din care mulţi erau bolnavi, dar şi la cei din satele învecinate, care nu aveau nici ei unde să-şi aline suferinţele. Distanţele până la cele mai apropiate spitale erau mari şi rezolvarea unei urgenţe devenise o mare problemă. Finanţările pentru ridicarea noului spital au venit în cea mai mare parte de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, de la Asociaţia ”Mila Creştină” din localitate, dar şi din partea altor instituţii, cum ar fi Ocolul Silvic ”Silva Bucovina”.
Bani pentru dotarea spitalului din Dolhasca au fost adunaţi în urmă cu doi ani şi prin intermediul componentei de binefacere a Galei ”Top 10 Suceveni” organizată de Monitorul de Suceava. Donaţiile făcute în ediţia galei din luna decembrie a anului 2015 au dus la strângerea sumei de 27.000 de lei, bani care au fost folosiţi pentru dotarea spitalului din Dolhasca, părintele Gheorghe Saftiuc fiind unul dintre cei 10 laureaţi ai ediţiei din acel an a Galei ”Top 10 Suceveni”.
Părintele Gheorghe Saftiuc le-a transmis celor adunaţi în curtea noului spital câteva gânduri la finalul slujbei de sfinţire: ”Am convingerea că majoritatea celor prezenţi astăzi la acest multiplu eveniment cunosc istoria acestui loc, care va deveni un spaţiu al vindecării trupeşti şi sufleteşti. Tot ce s-a făcut aici s-a făcut cu oameni şi pentru oameni. Da, pentru oameni, căci am văzut ca preot atâta suferinţă trupească în oameni, încât m-am simţit obligat să fac ceva şi pentru ei. Nu aş fi putut singur face. Nu e deloc jertfa mea personală sau a celor apropiaţi mie. E o jertfă comună nouă tuturor, peste care Cel de Sus şi-a pus girul şi mila Sa. Astăzi, când se strigă pe drept în popor <Vrem spitale, nu catedrale!>, comunitatea din Dolhasca, din care mă mândresc că sunt şi eu o mică fărâmă, demonstrează că biserica ştie, poate şi se implică în ceea ce numim vindecare sufletească, dar şi trupească. Efortul comun al bisericii, al autorităţilor de stat şi locale, al societăţii civile a dat naştere acestei unităţi medicale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ce va servi nevoilor comunităţilor noastre din Dolhasca şi din împrejurimi.”
Un spital mult aşteptat la Dolhasca, a cărui prezenţă va uşura cu siguranţă viaţa oamenilor din întreaga zonă.