O prezenţă apreciată de publicul tânăr, dar şi de cel adult, la Festivalul Medieval de la Suceava, a fost, fără îndoială, cea a spectacolelor cu cai, susţinute de cascadorii lui Vali Vasilescu.
Desfăşurate în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun a Sucevei, spectacolele, care au avut loc pe înserate, au adus în faţa publicului numeros frumoase exemplare de cai de rasă, de la alb imaculat la negri ca smoala, toţi foarte ascultători şi învăţaţi să facă „figuri”, precum îngenuncherea în nisip, un pas mai deosebit sau ridicarea pe picioarele din spate, într-o arcuire splendidă.
Chiar dacă doar simpla prezenţă a cailor şi a călăreţilor era de ajuns să stârnească interesul publicului, echipa Oval Production Group a pregătit şi o serie de reconstituiri istorice, amestecate cu fărâme de mitologie populară.
Aşa a rezultat spectacolul „Zmeul”, în care atacul marelui sultan, conducător al oştirilor câtă frunză şi iarbă ale Semilunei, a destrămat momentele de fericire ale moldovenilor, ce sărbătoreau recoltele îmbelşugate prin joc şi voie bună.
Înfrânt în luptă, Ştefan, voievodul Moldovei, plânge amarnic moartea oştenilor săi şi destinul crunt al ţării, cuprinsă de tăvălugul otoman.
Ridicată din ţărână cu puterea credinţei, oastea lui Ştefan duce o nouă luptă contra otomanilor conduşi de aprigul lor sultan, înfăţişat ca un zmeu călare pe patru cai odată!
De această dată având loc chiar o confruntare directă între voievodul moldovean şi sultan, sorţii se arată de partea moldovenilor, care-i pun pe fugă pe turci.
Spectacolul, excelentă îmbinare de demonstraţii de virtuozitate în domeniul cascadoriilor cu cai, muzică ambientală, demonstraţii de luptă şi un fir narativ uşor de urmărit pentru toate vârstele, a readus în cetatea de Scaun a Sucevei, la Festivalul de Artă Medievală, frumoşii cai şi pricepuţii cascadori, a căror lipsă s-a făcut simţită la alte ediţii.