Judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi vor promova împreună nu mai puţin de 13 proiecte prin intermediul Programului Operaţional Comun România Ucraina. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri că în momentul de faţă ghidurile de finanţare pentru acest program sunt în dezbatere, aşteptându-se ca la finalul acestei luni „să se dea OK-ul” pentru a putea fi depuse cele 13 proiecte. Flutur a spus că la şase din cele 13 proiecte, Consiliul Judeţean Suceava este lider. „Aşteptăm ghidurile de finanţare pentru a putea promova proiecte extrem de curajoase, care sunt cuprinse şi în rezoluţia comună semnată de judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi. Acum suntem în linie dreaptă cu pregătirea acestor proiecte, care vor fi depuse pentru a obţine finanţări în domeniile infrastructurii, culturii, sănătăţii, păstrării obiceiurilor sau situaţii de urgenţă”, a explicat preşedintele CJ Suceava.
Printre proiectele propuse se numără „Îmbunătăţirea infrastructurii transfrontaliere - poartă deschisă spre Europa", proiect inclus în lista proiectelor majore de infrastructură, „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Suceava-Cernăuţi (Izvoarele Sucevei - Şhepit)", care va fi promovat de Consiliul Judeţean Suceava în calitate de lider, în parteneriat cu Serviciul de Drumuri Rutiere al Regiunii Cernăuţi, precum şi „Dezvoltarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră în sectorul Ruska - Ulma", care va fi promovat de Serviciul de Drumuri Rutiere din regiunea Cernăuţi, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu CJ Suceava.
De asemenea, vor mai fi promovate două proiecte în domeniul educaţional, respectiv “Terapie şi stimulare polisenzorială pentru elevii cu deficienţe” şi "Îmbunătăţirea învăţământului profesional în sfera agriculturii în zona transfrontalieră Suceava-Cernăuţi". În domeniul sănătăţii vor fi promovate trei proiecte comune, respectiv ”Centrul Medical de Epilepsie Chirurgicală” din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, ”Îmbunătăţirea calităţii primului ajutor în zona Bucovinei” şi „Creşterea calităţii serviciilor medicale non-invazive”, care urmează să fie promovat de Spitalul Clinic Regional din Cernăuţi. La acestea se vor adăuga două proiecte în domeniul situaţiilor de urgenţă în zona transfrontalieră, respectiv "Realizarea şi folosirea unui sistem comun de informare şi de alertare a populaţiei în cazul iminenţei sau producerii unor situaţii de urgenţă" şi "Îmbunătăţirea siguranţei şi a protecţiei populaţiei regiunii Cernăuţi şi a celei din judeţul Suceava împotriva efectelor radiaţiilor şi a contaminărilor chimice". Nu în ultimul rând, pentru conservarea şi promovarea patrimoniului, cele două regiuni vor promova un proiect care vizează dezvoltarea turismului în zona transfrontalieră Suceava – Cernăuţi, un proiect pentru renaşterea meseriilor vechi şi unul intitulat „Muzee de Artă pentru Comunitate”.