Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 aug 2017 - Anul XXII, nr. 185 (6601)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spectacol inedit

Parada cu făclii a celui mai mare festival medieval din ţară, urmărită în stradă de zeci de mii de oameni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Parada cu făclii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava - cea mai mare paradă medievală din România, care a avut loc joi seara, pe străzile Sucevei, a atras un număr record de spectatori, aproape 40.000 de oameni urmărind-o în stradă, la geamuri şi la balcoane ori din maşinile cu care se aflau în trafic.

Sute de cavaleri, domniţe, stegari, războinici, aruncători de flăcări, toboşari, muzicanţi, dar şi bufoni au parcurs oraşul, din capătul cartierului Obcini până sus la Cetatea de Scaun a Sucevei, pe cel mai lung traseu al unei parade medievale, unic în ţară, de opt kilometri.

Caii şi cavalerii aflaţi în fruntea alaiului medieval de peste 400 de oameni au fost admiraţi de mulţimile ce îi întâmpinau entuziasmate, toate străzile fiind pline de oameni de o parte şi de alta, în vreme ce un lung şir de spectatori a urmat coloana pe aproape întreg traseul. Mai mult, anul acesta, foarte mulţi tineri suceveni s-au alăturat paradei, cu torţe aprinse, chiar de le lipseau costumele medievale.

La ediţia din acest an participă şi şase trupe noi, cărora tot ce se întâmpla li s-a părut fascinat, în vreme ce invitaţii deveniţi deja tradiţionali erau entuziasmaţi să fie din nou parte a unui eveniment de o asemenea anvergură şi popularitate.

 

„Şarpele” de foc, cu pocnituri de tun, salve de archebuze şi tobe de război

Parada cu făclii aprinse urmărită de zeci de mii de oameni atrăgea nu doar prin diversitatea costumelor personajelor, imaginea sutelor de torţe pâlpâind în noapte, ci şi prin ambianţa sonoră deosebită – de la zgomotul ritmic al tobelor, în ritmuri războinice, răgetul cornului de luptă, „plânsetul” cimpoaielor, dar şi pocnetele asurzitoare ale muschetelor, ce făceau mulţimile să tresară speriate.

Membrii ordinelor cavalereşti din ţară şi din străinătate participante la festival au format o coloană impresionantă – un adevărat şarpe luminos care se unduia printre blocuri, parcurgând oraşul pe traseul Obcini - George Enescu - Primărie - Ana Ipătescu - Cetatea Sucevei.

 

În jurul orei 22.30, parada cu făclii a ajuns pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, unde era aşteptată de alte mii de suceveni care între timp au asistat la concertul trupei Bucium.

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Primăria Municipiului Suceava, care sunt şi principalii finanţatori.

Prezent la eveniment, pentru prima dată chiar de la punctul de pornire, din Obcini, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, s-a arătat mulţumit nu doar de numărul foarte mare de participanţi la paradă, ci şi de publicul numeros.

„Este cel mai mare festival medieval din România, aşteptăm în jur de 15.000 de turişti în Cetate. Suceava îşi câştigă renumele de Cetate a Moldovei pe bune. Cei de la Alba Iulia m-au anunţat că vin să vadă şi să ia ca model acest eveniment”, a declarat Flutur.

Primarul Ion Lungu, care a întâmpinat alaiul medieval în faţa sediului municipalităţii, a declarat: „Este fără îndoială cel mai mare eveniment cultural care se desfăşoară în municipiul Suceava, este şi cel mai mare festival medieval din ţară, pentru că a depăşit deja Sighişoara, iar efervescenţa stârnită, care se vede pe oriunde a trecut, demonstrează aprecierea de care se bucură în rândul oamenilor. Mai mult, a devenit un festival internaţional, la care participă cinci ţări, dar vrem să-i dăm o anvergură şi mai mare, chiar de anul viitor, când sărbătorim Centenarul”.

Evenimentul, ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, a devenit deja internaţional, trupe din Serbia, Ungaria şi Ucraina fiind prezente pentru prima dată, cu spectacole care se anunţă extrem de interesante.

„Sperăm să permanentizăm prezenţa acestor trupe, iar din 2018 să aducem şi invitaţi din Italia şi Bulgaria. Pentru zilele următoare avem programate câte 50 de spectacole pe zi – 150 în total, de la spectacole de teatru pentru copii la turniruri medievale şi multe alte surprize”, a completat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei şi iniţiatorul festivalului medieval de la Suceava.

Membrii paradei medievale sunt cei care, timp de trei zile, vor încânta publicul venit nu doar din judeţ, ci şi din ţară sau chiar şi de peste hotare, cu fel de fel de demonstraţii, de la lupte pe viaţă şi pe moarte la dansuri cu frumoase domniţe, de la traiul de zi cu zi în cetate, la reconstituirea unor bătălii celebre.

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava este cel mai mare festival medieval din ţară şi singurul care respectă cu adevărat litera cronicilor moldoveneşti privind viaţa în Cetatea Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parada cu făclii a celui mai mare festival medieval din ţară, urmărită în stradă de zeci de mii de oameni.
 Vizualizări articol: 4004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Parada cu făclii a celui mai mare festival medieval din ţară, urmărită în stradă de zeci de mii de oameni5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei