Un medic din secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este reclamat la Colegiul Medicilor, de rudele unei femei în vârstă de 70 de ani, care a murit în data de 10 august a.c. în spital. Motivul reclamaţiei este că femeii nu i-ar fi fost diagnosticat un cancer de pancreas decât după deces, de către medicul legist, şi că pe durata a zece zile de internare ar fi primit tratament pentru enterocolită.
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a confirmat existenţa plângerii, făcută de ginerele femeii. Dr. Badrajan a declarat că sesizarea va fi analizată ”cu foarte mare atenţie” de comisia de jurisdicţie medicală a Colegiului Medicilor, care va declanşa o anchetă ”pe baza unor dovezi medicale”. ”Dorim să stabilim adevărul, nepărtinitor, dorim să facem lumină în acest caz. Bolnava în cauză era în stare terminală a unei boli fără vindecare”, a precizat dr. Badrajan.
În acest caz, a declanşat o anchetă internă şi Spitalul de Urgenţă Suceava pentru a stabili dacă pentru pacienta respectivă medicii care s-au ocupat de caz ar fi putut face mai mult. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat că bolnava, obeză, a fost adusă la spital în stare foarte gravă, cu edeme, insuficienţă cardiacă şi hepatită toxico-septică şi a fost internată în secţia Boli Infecţioase. Examenul ecografic care i s-a efectuat nu a adus foarte multe informaţii noi, având în vedere că adâncimea de penetrarea a ultrasunetelor este mai mică la pacienţii obezi.
Medic: ”Nu ştiu ce s-ar mai fi putut face la momentul când pacienta a venit la spital”
În timpul internării, starea femeii s-a agravat şi a fost transferată în secţia Anestezie-Terapie Intensivă, unde a murit, în data de 10 august. La necropsia efectuată de medicii legişti au fost consemnate obezitatea, edemele, colecţie pleurală bilaterală, miocardo-scleroză, colecţie peritoneală masivă, cu depuneri fibrinoase, neoplasm de pancreas, hidrocolecist, fără posibilitate de drenare din cauza tumorii de pancreas, hepatită toxico-septică şi glomerulo-nefrită. La cauza morţii legiştii au trecut stop cardio-respirator acut, şoc toxico-septic, peritonită generalizată, formaţiune tumorală pancreatică infiltrativă.
Dr. Ardeleanu a subliniat că diagnosticul unei tumori de pancreas este unul dintre cele mai dificile, din cauza poziţiei în organism a acestui organ, în acest caz fiind îngreunat şi de faptul că pacienta era obeză şi avea infiltraţii cu lichid. De asemenea, purtătorul de cuvânt al spitalului a declarat că ”nici un act chirurgical nu ar fi fost posibil a fi efectuat în acest caz, venit la limită”. ”Nu ştiu ce s-ar mai fi putut face la momentul când pacienta a venit la spital. O comisie internă derulează o anchetă la nivelul spitalului, pornind de la diagnosticul anatomopatologic. Vrem să vedem dacă avem ceva a ne reproşa”, a mai spus medicul.
Menţionăm că femeia a fost internată în Spitalul de Urgenţă din Suceava, cu simptome de enterocolită. Pe durata internării la Boli Infecţioase a primit antibiotice şi tratament de susţinere şi echilibrare a funcţiilor vitale.
În literatura medicală cancerul de pancreas este încadrat printre cele mai agresive forme de cancer, cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată. Deoarece această boală evoluează mult timp fără nici o manifestare, diagnosticul este de multe ori stabilit când tumora s-a extins deja la alte organe sau, ca în cazul de faţă, post-mortem. Diagnosticul de cancer pancreatic este considerat o adevărată ”piatră de încercare” pentru medici.