În Bazinul Dornelor, pe valea Bistriţei, se găsesc mai multe păstrăvării care sunt deţinute de proprietari privaţi sau firme din zonă, dar la Ciocneşti istoria păstrăvului şi-a găsit locul în timp şi spaţiu, aici fiind organizat şi Festivalul Naţional al Păstrăvului. De frumuseţea acestor pitoreşti locuri şi de numeroasele bunătăţi care se pot pregăti cu nobilul păstrăv a aflat şi Charlie Ottley, care realizează seria de documentare Travel Channel “Wild Carpathia”. Împreună cu echipa sa de filmare a fost prezent, în perioada 12 - 15 august, în satul cultural al României din 2014, unde s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului, manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local al comunei Ciocăneşti şi Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina. Unul dintre reportajele “Flavours of Romania” va fi dedicat Bucovinei şi păstrăvului de Ciocăneşti.
Jurnalistul britanic face un tur pe motocicletă prin Bucovina din dorinţa de a vedea tot ce avem mai interesant în materie de tradiţii, iar după popasul de la Ciocăneşti, la fel ca şi în cazul celorlalte locuri vizitate, concluzia este aceeaşi: Românii trebuie să înveţe să-şi promoveze ţara şi să câştige din turism şi din tradiţii.
„Voi realiza o nouă serie despre România, opt episoade cu fiecare zonă geografică a ţări şi cu particularităţile sale. În aceste zile filmez la Ciocăneşti pentru <Flavours of Romania>, vor fi opt episoade în care le voi arăta turiştilor din străinătate că nu doar Viscri, pe care prinţul Charles, un susţinător al proiectului meu, l-a promovat în străinătate, şi Castelul Peleş sunt demne de vizitat în România. Sunt foarte multe locuri frumoase, care au particularităţile lor, care trebuie vizitate. Un astfel de loc este şi Ciocăneşti. Prin aceste noi filme realizate în Moldova, Maramureş, Bucovina, Transilvania, Oltenia, Dobrogea urmăresc obiceiuri şi tradiţii locale, frumuseţea naturală şi umană şi vreau să arăt lumii că România beneficiază încă de o moştenire naturală incredibilă şi de un trecut istoric care, adus în faţa turiştilor, poate face ca turismul să aducă venituri incredibile”, a spus Charlie Ottley, cel care a vizitat întreaga lume pentru Travel Channel.
Charlie doreşte mai multă implicare în educaţia oamenilor privind protejarea zonelor rurale, a patrimoniului cultural şi istoric, a biodiversităţii, iar prin protejarea acestor arii, a pădurilor, care au o valoare mai mare atunci când nu sunt valorificate prin tăiere, oamenii pot obţine venituri din ecoturism. Jurnalistul englez a fost mândru atunci când echipa dr. Petrea Dulgheru l-a cooptat în activitatea de populare a râului Bistriţa cu puieţi de păstrăv, participând cu entuziasm la toate activităţile, chiar dacă unele au presupus şi o condiţie fizică deosebită.
Charlie Ottley consideră România o ţară superbă, cu oameni deosebiţi, care au foarte multe de oferit. Sfatul lui este ca oameni să restaureze clădirile din satele vechi şi nu să le demoleze şi să le înlocuiască cu cele din beton, pentru că pot obţine un venit bun din turismul cultural, turiştii preferând să stea în aceste case, să mănânce aici şi să cumpere produse locale. Cunoscutul jurnalist, prezentator TV şi scriitor a apreciat casele „încondeiate” din Ciocăneşti, unice în peisajul rural românesc, prosoapele ţesute de gospodinele satului şi bucatele pregătite special pentru acest festival. Elementul de noutate din acest an a fost ciorba ciocăneşteană (o ciorbă asemănătoare cu cea rădăuţeană, dar la care ingredientul principal este păstrăvul afumat) şi păstrăvul afumat cu varză, ambele fiind realizate de obştea Mănăstirii „Sf. Cruce” aflată în Masivul Suhard.
De la primarul comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, Charlie a primit un prosop tradiţional, pe care l-a purtat cu mândrie la gât.
Cele opt episoade filmate în România în acest an vor putea fi vizionate începând cu luna ianuarie 2018, atât pe canalul YouTube, cât şi la Travel Channel, şi au inclus în scenariu şi această componentă educaţională.