Paul Rebenciuc şi David Turturean, elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, împart pasiunea pentru una dintre cele mai vechi ştiinţe ale lumii, astronomia.
Au fost pe podium la olimpiada internaţională de anul trecut, din Bulgaria, fiecare întorcându-se cu câte o medalie, aur pentru Paul, respectiv bronz pentru David.
Cei doi tineri vor încerca să reitereze succesul din 2016, aceştia calificându-se în lotul României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie din China, regiunea Weihai, din perioada 27 octombrie – 4 noiembrie.
15 elevi din ţară au intrat în ultima fază a preselecţiei pentru calificarea în lotul naţional, doar patru fiind selectaţi pentru lotul seniorilor.
„La seniori, lotul este compus din patru membri, eu şi Paul din Suceava, unul din Constanţa şi unul din Sibiu. Mă bucur pentru calificare, sper să obţin cel puţin aceleaşi rezultate ca şi anul trecut. La calificare au fost şase probe, cinci abordabile şi interesante şi una de astrofizică, mult mai complicată”, a transmis David Turturean, actualmente elev în clasa a IX-a, mezinul echipei.
Acesta a menţionat că pregătirea lotului naţional va avea loc la Suceava în toamna acestui an.
Referitor la Paul, în 2016 acesta a cucerit medalia de aur şi premiul I absolut, cu cel mai mare punctaj din competiţie la secţiunea Juniori, fapt ce i-a asigurat participarea la competiţia din acest an.
Cât priveşte pregătirea lor, prof. dr. Petru Crăciun este cel care îi antrenează pentru competiţii în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.
Paul Turturean s-a calificat şi la olimpiada din Thailanda
Paul Rebenciuc nu va reprezenta România doar în China, la Internaţionala de Astronomie, ci şi în Thailanda, la o olimpiadă cu acelaşi specific, însă mult mai amplă, Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică, din luna noiembrie.
„Mi-am dorit mult să particip la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, aceasta fiind din ce în ce mai populară, concurenţa e din ce în ce mai mare, la fel şi numărul ţărilor participante, fiind peste 40. Suntem cinci elevi din ţară în lot. Selecţia a constat în şase probe - trei teoretice şi trei observaţionale. În Thailanda vor fi tot şase, dintre care una de echipă care constă în rezolvarea unei probleme mai complexe”, a menţionat Paul Rebenciuc, elev în clasa a X-a.
Pentru Paul urmează o toamnă încărcată, cu stagii de pregătire şi două competiţii la mii de kilometri distanţă, pe continentul asiatic.
Petru Crăciun - „Cei doi băieţi au confirmat reuşita de anul trecut”
Profesorul îndrumător Petru Crăciun a menţionat că este foarte bucuros pentru reuşita celor doi elevi.
„Nu este o surpriză rezultatul lor. Sunt doi tineri excepţionali, care au confirmat rezultatul lor bun de anul trecut”, a precizat Petru Crăciun.
În vederea calificării în loturile naţionale, elevii au susţinut o probă observaţională (structurată în alte trei probe: teren, planetariu şi hartă mută), o probă teoretică de astronomie constând în şase probleme (4 ore), o probă de analiză a datelor constând în şase probleme (4 ore) şi proba de astrofizică constând în 11 probleme (5 ore).
Fizică, geometrie, trigonometrie, algebră sau matematică, toate se regăsesc în astronomie.
Petru Crăciun explică faptul că ”astronomia nu înseamnă să ştii doar stelele de pe cer sau să ştii să cauţi cu telescopul. Aceşti copii ştiu calcul diferenţial, probleme de clasa a XI-a, a XII-a, ştiu noţiuni de teorie care se studiază în anul I de facultate, noţiuni care se studiază în anul II de facultate, ştiu mişcare în câmp de forţe care se studiază în anul II la Facultatea de Fizică etc. Au acumulat foarte mult, dar de la sine, cu plăcere”.
Laureaţi ai Galei Top 10 Suceveni
David şi Paul s-au numărat printre laureaţii Galei Top 10 Suceveni, eveniment organizat la finele anului trecut, de ziarul Monitorul de Suceava. Aceştia au fost recompensaţi pentru că graţie lor România a obţinut rezultate excelente la Internaţionala de Astronomie din Bulgaria. De altfel, tinerii sunt obişnuiţi cu performanţele la cel mai înalt nivel în ceea ce priveşte competiţiile şcolare.